Żurek wiejski
Dla wzbogacenia smaku do żurku możesz dodać łyżkę chrzanu.
Składniki
- 2 l wywaru mięsnego
- 1 l zakwasu na żurek
- 10 dag białej kiełbasy
- 40 dag kiełbasy wiejskiej
- 3 jajka na twardo
- śmietana
- 7 ząbków czosnku
- cebula
- 2 łyżki majeranku
- pieprz
- 4 liście laurowe
- sól
Przygotowanie:
Kiełbasę zalej gorącym wywarem, dodaj podsmażoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30 min. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj przez 20 min. Wyjmij kiełbasę, a zupę przecedź. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem.
Zobacz także: