Żurek z jajkiem i kiełbasą
Wielkanocny klasyk.

Składniki
- 1 szklanka zakwasu na żur
- 25 dag kiełbasy
- 2 ugotowane jajka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 200 ml śmietany 22 proc.
- 1 łyżka mąki
- ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę i cebulę umyć, obrać, zalać litrem wody, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Przecedzić, dodać zakwas, zagotować. Dolać śmietanę zaprawioną mąką. Dodać sól i majeranek do smaku.
2. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć na suchej patelni, dodać do żurku. 3Do talerzy wlać po porcji zupy, dołożyć pokrojone na połówki jaja. Podawać z pieczywem.
Zobacz także: