Zwalcz mole spożywcze

Dajmy im odpór!

Mklik mączny - zwany potocznie molem spożywczym
Mklik mączny - zwany potocznie molem spożywczym123RF/PICSEL

1. Gdy zauważymy fruwające w kuchni szkodniki, najpierw przejrzyjmy zawartość szafek. Larwy moli spożywczych najczęściej przynoszone są do domu z zakupami. Wyjmijmy więc wszystkie produkty z szafek i sprawdźmy, czy nie ma w nich larw.

2. Mąkę i cukier puder możemy przesiać przez sitko. Kasze i ryż przesypujmy bardzo powoli i sprawdzajmy, czy nie ma w nich kłaczków. Wszystkie zaatakowane przez szkodniki produkty należy wyrzucić.

3. Kasze, mąkę, makaron czy bakalie najlepiej przechowywać w szklanych słoikach. Plastikowe woreczki i papierowe torebki, nawet dokładnie zamknięte, nie chronią przed molami. Owady te potrafią bowiem wygryzać w nich mikroskopijne dziurki.

4. Puste szafki dokładnie umyjmy wodą z mydłem i octem. Zaczekajmy, aż wyschną, zanim wstawimy do nich produkty.

5. Na półkach ustawmy niewielkie pojemniczki z sodą skropioną olejkiem eterycznym, który odstrasza mole. Może to być olejek miętowy, eukaliptusowy, cytrynowy, pomarańczowy lub waniliowy. Co dwa, trzy dni dolewajmy go do sody.

6. Na szafkach rozłóżmy specjalne lepy wabiące mole. Zmieniajmy je, gdy zapełnią się owadami.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas