Napary i nalewki, które obniżą zły cholesterol

​Wysoka zawartość cholesterolu LDL we krwi sprzyja rozwojowi miażdżycy, a w konsekwencji zakrzepom, zawałom i udarom. Ale już jego 10-procentowa redukcja zmniejsza te zagrożenia o połowę!

123RF/PICSEL

Napary i nalewki, które obniżą zły cholesterol

Kuracja czosnkowo-cytrynowo-miodowa 

Sparz kilogram cytryn (najlepiej bio). Odczekaj kwadrans i wyciśnij z nich sok. Zmiażdż 8-10 główek czosnku. Sok i czosnek umieść w dwulitrowym słoju, dodaj kilogram miodu, najlepiej lipowego. Zawartość słoja dobrze wymieszaj i odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. 

Zażywaj 1 łyżeczkę miodowego maceratu 3-4 razy dziennie. Kuracja może trwać kilka miesięcy.

Przepisy pochodzą z książki Mateusza Emanuela Senderskiego "Ziołowe receptury na zdrowie"

Źródło: Życie na Gorąco
Ziołowa kuracja miodowa

Wymieszaj 2 łyżki rozdrobnionego korzenia kozłka lekarskiego z 50 g nasion kopru włoskiego. Dolej 250 ml miodu, wymieszaj i uzupełnij litrem gorącej wody. Odstaw na tydzień, przecedź. 

Pij 1 łyżkę 2-3 razy dziennie przed posiłkiem.
Nalewka grejpfrutowa

Wyciśnij z grejpfrutów litr soku. Przelej do słoja. Powoli dolej litr spirytusu, nie mieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień w ciemne miejsce. 

Zażywaj 10-15 ml nalewki (pół małego kieliszka 25 ml) rozcieńczone w 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody.
Odwar z ziela przetacznika 

1 łyżkę rozdrobnionego ziela (ok. 5 zł/50 g) zalej filiżanką wody. Podgrzej do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu 5 minut. Odstaw na kwadrans, przecedź. 

Pij 1/2 filiżanki 2-3 razy dziennie.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas