Załóż domowy zielnik!

Bazylia, koperek, oregano czy tymianek zadbają o twoje zdrowie nie gorzej niż leki z apteki.

123RF/PICSEL

Załóż domowy zielnik!

Ten drugi zaś pomaga spalić ciężkostrawne potrawy i wzmacnia odporność.

Źródło: Twoje Imperium
Z kolei oregano, poza tym że idealnie podkreśla smak dań greckich i włoskich, działa antybakteryjnie, m.in. zwalcza helicobacter pylori, wywołujący chorobę wrzodową. Inhalacje z tego zioła pomagają się uporać z infekcjami górnych dróg oddechowych.
Polecamy też bazylię i tymianek. Ta pierwsza jest idealna do dań z pomidorów, a poza tym poprawia nastrój i pomaga zwalczać bezsenność.
Niemal wszędzie kupisz dziś zioła w doniczce, ale i tak lepiej założyć własną hodowlę na kuchennym parapecie. To nie to samo co masowa produkcja. Jakie zioła warto mieć zawsze pod ręką? Po pierwsze, koperek. Nie tylko dlatego, że to podstawowa zielenina w polskiej kuchni. Napar z niego uspokaja i łagodzi dolegliwości brzuszne. Co ważne, koperek bardzo szybko rośnie.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas