Wlej je do wazy. Pięć zdrowych zup

Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. Na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego, od niemowlaka po seniora. Zupy są podstawą wielu diet, np. odchudzającej i oczyszczającej.

article cover
-123RF/PICSEL

Wlej je do wazy. Pięć zdrowych zup

Pomidorowa

Da nam porcję likopenu oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi, zapobiega udarowi mózgu. 

Zaś likopen usuwa z organizmu wolne rodniki, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, chroni przez zawałem serca. 

Do zupy dodaj gruby makaron razowy lub z twardej pszenicy durum ugotowany al dente, brązowy lub dziki ryż, bądź komosę.
Jarzynowa

Zupa z marchewki, pietruszki, selera, pora z ziemniakiem, kalafiorem na wywarze z chudego mięsa lub drobiu (bez skórki!) to propozycja dla dbających o linię. 

Aby była mniej kaloryczna, po ugotowaniu wywar schłodź w lodówce i przed podgrzaniem zbierz widoczny tłuszcz. 

Śmietanę możesz zastąpić chudym mlekiem.
Brokułowa

Zawiera sporo substancji o działaniu antynowotworowym. Najzdrowsza jest zupa krótko gotowana (ok. 20 min) w garnku bez pokrywki. 

Długie gotowanie zielonych warzyw pod przykryciem powoduje utratę prozdrowotnych substancji. 

Lekkostrawną brokułową zupę-krem zaleca się w czasie chemio- lub radioterapii.
Rosół

Ugotowany na kurze z wolnego wybiegu jest niezastąpiony na przeziębienie. 

Podczas gotowania uwalnia się do wywaru cysteina (aminokwas wchodzący w skład drobiowego mięsa), która przyspiesza odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. 

Zawarty w bulionie kolagen z mięsa drobiowego wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych. 

Dodaj do wywaru ząbek czosnku i świeży imbir - wzmocnisz układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas