Co pomoże uniknąć zawału?

Wysoki poziom cholesterolu we krwi, nadciśnienie, choroba wieńcowa i miażdżyca oznaczają większe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 (koronawirus znacznie obciąża serce). Poza tym w przebiegu tych chorób zawsze istnieje ryzyko zawału – w czasie pandemii także. Podpowiadamy, co zrobić, aby zminimalizować zagrożenie.

article cover
123RF/PICSEL

Co pomoże uniknąć zawału?

Objawy wskazujące na zawał to: nagły, silny ból w klatce piersiowej trwający dłużej niż 20–30 minut, zwłaszcza promieniujący do lewej ręki czy żuchwy, barku, silna duszność, nierówne lub szybkie bicie serca (niekiedy może być to jedyny objaw zawału), dziwny niepokój, lęk, zimne poty. 

Uwaga, w przypadku zawału u kobiet mogą boleć wyłącznie żuchwa, plecy, bark, pod łopatką, a charakterystycznego bólu za mostkiem może nie być.
Jedz tylko chude mięso, ale nie częściej niż 2-3 razy tygodniowo

Korzystny będzie drób bez skórki, najlepiej indyk, cielęcina, polędwica wołowa, chude wędliny. Unikaj podrobów, pasztetów, mięsnych konserw oraz innych tłustych mięs.
Tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi, bogatymi w kwasy omega 3 i 6. Przynajmniej 2 razy w tygodniu zjedz rybę morską, np. dorsza, łososia, śledzia, tuńczyka. Do sałatek dodawaj też olej lniany i pestki dyni.
Zrezygnuj z soli

Nie dosalaj potraw i ogranicz słone produkty do minimum. Unikaj zwłaszcza wędzonek, serów żółtych, produktów w puszkach, słonych paluszków i chipsów. Potrawy doprawiaj tylko ziołami.
+7
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas