Dlaczego warto chrupać krakersy z siemienia lnianego?

Te małe nasionka są skarbnicą cennych substancji odżywczych. Odchudzają, usprawniają pracę przewodu pokarmowego, zapobiegają chorobom serca oraz pozwalają zadbać o urodę.

123RF/PICSEL

Dlaczego warto chrupać krakersy z siemienia lnianego?

Przepis na krakersy

• 2 szklanka zmielonych nasion
• szczypta soli do smaku
• ulubione przyprawy (np. bazylia, tymianek) lub ziarna sezamu
• szklanka letniej wody 
• 4 łyżeczki oliwy. 

Składniki wymieszaj. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i rozwałkuj je na cienki placek (wałek owiń folią, by ciasto nie przywierało). Podziel je nożem na kwadraty. Krakersy piecz w temperaturze 180º C przez ok. 20-30 minut.

Źródło: Tele Tydzień
Złote (złocisty len) są polecane dla osób na diecie. Zawierają więcej cennych składników, zwłaszcza błonnika.
Warto mieć je w swoich kuchennych zapasach. Siemię lniane zawiera kwasy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i ujędrniają skórę.
Zawiera fitoestrogeny (substancje działające podobnie jak hormony), łagodząc objawy menopauzy.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas