Sok z selera naciowego

Oczyszcza organizm z toksyn, likwiduje zaparcia i łagodzi objawy refluksu i zgagi. Obniża też ciśnienie i rozpuszcza kamienie w pęcherzyku żółciowym.

123RF/PICSEL

Sok z selera naciowego

Stosowanie

Pij go na czczo, ok. 450 ml dziennie (ok. półtorej szklanki) – najlepiej w jednym podejściu, od razu po wyciśnięciu. Po wypiciu soku nic nie jedz przez 15–30 minut. 

Dwoma pierwszymi łykami wypłucz buzię przez 30 sekund – zanim połkniesz. Kurację stosuj 30 dni. Potem zrób 3-tygodniową przerwę i powtórz.
Składniki

5–6 łodyg selera naciowego 

Przygotowanie 

Łodygi umyj i odkrój zdrewniałe końcówki. Wyciśnij sok w wyciskarce lub sokowirówce. Jeśli chcesz zastosować go leczniczo, nie dolewaj wody, cytryny ani soku z jabłka czy marchewki. Powinien być czysty.
Nie bez znaczenia jest też fakt, że poranny, wypity na czczo sok z selera działa korzystnie na kondycję skóry i wyrównuje jej koloryt. Co jednak najważniejsze, sok z selera wypity o świcie wspiera procesy odchudzania – jest niskokaloryczny (w 100 g tylko 14 kalorii) i zawiera sporo błonnika zapewniając uczucie sytości.
Najlepiej pić sok na czczo, zaraz po przebudzeniu. W ten sposób napój oczyści organizm, przygotuje układ trawienny na cały dzień, a także ureguluje pracę systemu nerwowego, poprawiając nastrój.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas