Czy diabetycy są bardziej narażeni na COVID-19?

Diabetycy zastanawiają się zapewne, czy są bardziej narażeni na zarażenie się koronawirusem. Okazuje się, że ta grupa powinna być szczególnie ostrożna.

123RF/PICSEL

Czy diabetycy są bardziej narażeni na COVID-19?

Gorzej przechodzić chorobę wywołaną koronawirusem mogą za to osoby z cukrzycą źle kontrolowaną. W ich przypadku zachodzi też duże prawdopodobieństwo zaostrzenia się cukrzycy. 

Grozi to wystąpieniem ciężkich powikłań. Jednym z nim może być śmiertelnie niebezpieczna kwasica ketonowa.Dlatego diabetycy bezwzględnie muszą być w kontakcie telefonicznym z lekarzem prowadzącym.
Diabetyk, u którego dojdzie do zakażenia koronawirusem, powinien udostępnić medykom kontakt z lekarzem prowadzącym oraz listę leków i dawki. 

Powinien mieć miesięczny zapas insuliny i glukagon, a pod ręką zapas słodyczy, np. miodu czy cukierków na wypadek hipoglikemii lub osłabienia.

Źródło: Twoje Imperium
Cukrzycy zabezpieczają się przed koronawirusem tak jak inni. Muszą rygorystycznie przestrzegać zaleceń.

Nawet w razie zachorowania na COVID-19 osobom z cukrzycą zaleca się normalne kontynuowanie leczenia.
Ryzyko zakażenia koronawirusem nie jest większe niż w przypadku osób zdrowych. Dotyczy to zarówno osób z cukrzycą typu 1, jak i 2. 

Jeśli cukrzyca jest pod właściwą kontrolą, ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 jest zbliżone do tego, jakie dotyczy większości ludzi.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas