Fakty i mity na temat miodu

Oto fakty i mity na temat miodu. W końcu się dowiesz, jaka jest prawda!

123RF/PICSEL

Fakty i mity na temat miodu

Jest bombą witamin i mikroelementów? 

Nie bardzo. Te są obecne w śladowych ilościach. O wyjątkowości miodów stanowią enzymy pszczele i specyficzne związki bakteriobójcze (lizozym, inhibina, apidycyna).

Źródło: Twoje Imperium
Jest produktem dietetycznym? 

Nie! Miód składa się z cukrów prostych i tak jak zwykły biały cukier jest zamieniany w tkankę tłuszczową. Jest więc niewskazany dla osób z otyłością i odchudzających się.
Czy komuś może zaszkodzić?

Niestety tak! Miód działa niszcząco na trzustkę, a zawarta w nim fruktoza powoduje silny wyrzut insuliny. Dla cukrzyków jest tak samo niebezpieczny jak cukier. 

Zawiera również wiele składników mogących wywoływać alergie. Niewskazany jest dla dzieci poniżej pierwszego roku życia.
Korzystnie wpływa na nerki?

Tak, rozszerza ich naczynia krwionośne, zwiększając filtrację i zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas