Jadalne z ogródka

Prosto z grządki niechaj trafią na talerz – podkręcą smak letnich sałatek i pięknie je udekorują.

123RF/PICSEL

Jadalne z ogródka

Czosnek szczypiorek 

Ni to czosnek, ni szczypiorek, ale bez wątpienia wspaniały, ożywczy dodatek do zmieszanego ze śmietaną twarożku, jajecznej pasty i ugotowanych na twardo jaj. Posiekać możemy zarówno łodyżki, jak i różowe główki kwiatowe. Dodadzą one koloru skropionej oliwą sałacie i prześlicznie udekorują pyszną, ale nieciekawej barwy czosnkową zupę-krem.
 Nagietek lekarski – jego nasiona wysiewamy wiosną wprost do gruntu, plony kwiatowe zbieramy latem. Odrywamy delikatnie płatki, pozostawiając koszyczek w środku kwiatostanu. Dodane do gotowania ryżu, złociście go zabarwią, do karafki z oliwą – nadadzą jej lekko pikantny smak i uczynią wybornym dresingiem do sałat z kozim serem lub fetą.
Cukinia ma piękne kwiaty o lekko słodkawym smaku. Możemy je nadziewać (wędzonym łososiem, kozim serem) i zapiekać albo smażyć w naleśnikowym cieście. Można wykorzystać je do przybrania kremowej zupy cukiniowej lub wzbogacać smak słonych tart i białej pizzy (bez sosu pomidorowego).
Nasturcja
Nasturcja ogrodowa ma lekko pikantny, pieprzny smak  – ożywi mdłe pasty jajeczne, z powodzeniem zastąpi kapary w sałatkach i daniach makaronowych. Chcesz zaskoczyć domowników? Przygotuj nasturcjowe pesto do spaghetti: zblenduj garść kwiatów i 2 garści liści nasturcji ze 100 g orzechów nerkowca, ząbkiem czosnku i 1/4 szklanki oliwy z oliwek; dopraw solą i pieprzem. Zanim zbierzesz nasturcjowy plon, upewnij się, że roślina nie była atakowana przez mszyce.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas