Aronia i jej cudowne właściwości

Odkryto ją 300 lat temu i od tego czasu szturmem zdobywa kolejnych wielbicieli. Chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą i chorobami oczu. Najlepiej sięgać po nią codziennie.

article cover
123RF/PICSEL

Aronia i jej cudowne właściwości

Ma korzystny wpływ na wzrok, szczególnie przy zaćmie, jaskrze i degeneracji plamki żółtej. Duża zawartość garbników sprawia, że owoce aronii mają bardzo cierpki smak. Dlatego dla niektórych lepiej wyciskać z nich sok i robić dżemy.

Źródło: Rewia
Owoce aronii pomagają opóźnić proces starzenia się organizmu. Ich najcenniejszą zaletą jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w śladowych ilościach w innych owocach i warzywach (P, C, B2, B3, B9, E). Zwierają także sporo makro i mikroelementów (wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor).
Wyróżnia je duża zawartość antocjanów. Wszystkie te składniki sprawiają, że aronia poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacnia ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas