Dieta kontra słońce

Te owoce działają jak filtr UV. Sięgaj po nie nie tylko latem!

article cover
123RF/PICSEL

Dieta kontra słońce

W wakacyjnym menu powinny znaleźć się produkty, które odżywiają i chronią skórę. To przede wszystkim warzywa i owoce, np. brzoskwinie i morele. Są źródłem beta-karotenu, dzięki któremu opalanie jest o wiele mniej szkodliwe dla skóry.
Warto też zjeść każdego dnia dwie garści borówek. Odżywiają komórki skóry, są źródłem antyoksydantów, w tym flawonoidów, które chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Borówkowe flawonoidy mają też silne działanie przeciwzmarszczkowe, a zmarszczki to jedna z najczęstszych szkód po opalaniu.

Źródło: Świat i Ludzie
Karoteny działają jak niski filtr przeciwsłoneczny, zmniejszając ryzyko oparzenia oraz walczą z wolnymi rodnikami. Owoce te mają ponadto wit. z grupy B, wit. C i PP, które pomagają regulować kolor opalenizny.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas