Poznaj zalety skorupek kurzych jaj

Najczęściej traktujemy je jak odpad. Niektórzy skorupki jajek mieszają z ziemią kwiatów doniczkowych i mogą cieszyć się dżunglą w domu. Na tym nie kończą się właściwości skorupek. Do czego mogą się przydać?

123RF/PICSEL

Poznaj zalety skorupek kurzych jaj

Okazuje się, że skorupki jaj wybielają pranie. Wystarczy zmiksować je w młynku do kawy i umieścić w płóciennym woreczku. Następnie szczelnie zawiązany woreczek wrzucamy do bębna pralki razem z ubraniami. Dodajemy proszek i płyn do prania. Jedne woreczek z łupinami wystarcza na jedno pranie.
Skorupki jajek to doskonały suplement diety. Jeżeli cierpisz na niedobory wapnia, to ten produkt jest idealny dla ciebie. Nasz organizm przyswaja z łatwością pierwiastek zawarty  w skorupach kurzych jaj. Na tym nie kończą się ich zalety. Cynk, miedz i nieco fluoru taka dawka może być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Szczególnie dla osób, które zmagają się z osteoporozą.
Eksperci zauważyli jeszcze jedną ciekawą rzecz. Okazuje się, że białka zawarte w skorupkach kurzych jaj doskonale zawierają białko, które działa antybakteryjnie. O czym warto pamiętać. Jedna łyżeczka zmielonych skorupek dodawana do potraw to wystarczający limit dzienny dla osoby dorosłej.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas