5 powodów, dla których warto jeść paprykę

Słodkawa i chrupka. Doskonała do grillowania, faszerowania i jedzenia na surowo. A przede wszystkim: zdrowa! Sezon paprykowy już w pełni więc nie żałuj sobie tego warzywa. Powodów, by je jeść, nie brakuje. I nie chodzi tylko o doskonały smak.

article cover
123RF/PICSEL

5 powodów, dla których warto jeść paprykę

Papryka to warzywo idealne dla tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę. Po pierwsze jest niskokaloryczna (100g papryki to tylko 32 kcal), a po drugie zawiera sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit i przemianę materii.
Po paprykę warto sięgnąć u progu jesieni, ponieważ jej regularne spożywanie pomaga w budowaniu odporności. Wszystko dzięki zawartej w tym warzywie witaminie C.
Część naukowców twierdzi, że spożywanie papryki może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona. Podobne działanie mają tez inne warzywa psiankowate, do których należą m.in: pomidory, ziemniaki i bakłażany.
Regularne jedzenie papryki obniża też poziom złego cholesterolu i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Może się również przyczyniać do redukcji niedoboru żelaza.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas