Sześć sposobów na trwałe przetwory

To świetny sposób, aby zakonserwować owoce i warzywa. Jak to robić, aby się nie zepsuły i były długo przydatne?

123RF/PICSEL

Sześć sposobów na trwałe przetwory

2. Zakrętki

Najlepiej użyj nowych. Zwróć uwagę na to, aby pasowały do słoików (miały taką samą ilość zaczepów: 4 lub 6). Gdy używasz starych, umyj je, wyparz i wytrzyj do sucha.

Rada

Tuż przed zamknięciem przetrzyj wnętrza spirytusem.
5. Napełniaj powoli

Staraj się, aby gorące przetwory nie chlapnęły na brzegi słoika. Aby tego uniknąć, użyj lejka do przetworów. Napełniaj poniżej (1-1,5 cm) zakrętek.

Rada

Lejek możesz zrobić sama z plastikowej butelki po wodzie (przetnij ją w poprzek na pół i odetnij wąską szyjkę).
4. Pieczenie

Zamiast je smażyć, wstaw garnek z owocami do piekarnika (na 100°C) i trzymaj go tak długo, aż zgęstnieją (ok. 3 godzin).

Rada

Wystarczy wtedy mieszać tylko kilka razy w ciągu pieczenia. Aby je wyjąć, użyj grubej, kuchennej rękawicy, żeby się nie oparzyć.
3. Smaż ostrożnie

Używaj do tego celu płaskiego garnka z grubym dnem i często mieszaj zawartość dużą łyżką, najlepiej drewnianą. Użyteczny jest żeliwny wok, czyli metalowe naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami. Dodaj cukier pod koniec smażenia. Zamiast niego możesz wsypać cukier żelujący lub tzw. pektyny, np. żelfix, agar (8-16 g na 1 kg owoców). Dzięki temu powidła szybciej zgęstnieją.

Rada

Aby zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem).
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas