Mała zmiana w diecie, duży krok ku zdrowiu

Jesteś w grupie zagrożonych udarem? Masz powyżej 65 lat, nadciśnienie, cukrzycę, choroby naczyniowe? Przede wszystkim zmień dietę, wyklucz czerwone mięso i słodycze. I to koniec przykrości, bo w twoim menu znajdą się bardzo smaczne rzeczy!

article cover
123RF/PICSEL

Mała zmiana w diecie, duży krok ku zdrowiu

Jagody cały rok

Owocem najlepiej chroniącym przed udarem są czarne jagody. Zapobiegają sztywnieniu tętnic i powstawaniu w nich stanów zapalnych. Obniżają ciśnienie krwi.

Najlepiej włączyć je na stale do codziennej diety, gdyż pomagają zapewniać prawidłowy przepływ krwi. 

By chronić mózg, wystarczy jeść co dzień garść jagód - surowych dopóki mamy sezon, a później mrożonych lub suszonych. Dodawaj je do koktajli i sałatek owocowych, owsianki, a z suszonych zrób herbatkę, zalewając łyżkę jagód wrzątkiem. Pij od rana!
Czarna fasola

Łatwo powiedzieć - wyklucz mięso. Skąd weźmiesz niezbędne do życia białko? Znakomitym jego źródłem jest fasola, która zarazem chroni przed udarem.

Szczególnie polecana jest czarna. Antocyjany, odpowiadające za jej kolor, zapewniają bowiem prawidłową pracę układu krążenia i uelastyczniają naczynia krwionośne. Czarna fasola jest bogatą w witaminy i minerały dobre dla mózgu. Dostarcza mu również glukozy, która jest źródłem napędzającej go energii. A jednocześnie wpływa na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.

Z czarnej fasoli zrobisz pyszną pastę do kanapek. Dodaj 2 ząbki czosnku, czerwoną cebulę, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki kuminu. Zmiksuj, dopraw solą i chili do smaku.
Bataty nad ziemniaki

Nazywane słodkimi ziemniakami są dużo lepsze w zapobieganiu udarom od naszych swojskich kartofli. Zawierają duże ilości witaminy PP, która odpowiada za prawidłowe działanie mózgu. Dostarcza też rekordowych, jeśli chodzi o warzywa, ilości potasu, który zapobiega udarom.  Ich siłą jest substancja o nazwie caiapo, która chroni przed nadciśnieniem.

Smaczne są gotowane i pieczone - doskonałe do sałatek i zup.
Banany rozruszają krew

Badania naukowe wykazały, że wśród owoców banany mają optymalną ilość składników zabezpieczających przed udarem mózgu, a szczególnie dużo ważnego w tym procesie potasu.

Jedząc je, pomagasz chronić swoje tętnice, zapewniając im przepustowość, tak by krew płynęła bez przeszkód do mózgu. Żeby utrzymać naczynia krwionośne i mózg w dobrej kondycji, wystarczy zjeść jednego banana dziennie! Możesz go jeść na surowo, w sałatkach, koktajlach, w owsiance.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas