Jak zbierać grzyby?

Wrzucaj do koszyka tylko te, co do których masz pewność, że są jadalne. Stosuj się do sprawdzonej zasady grzybiarzy: Nie znasz, nie zbieraj!

123RF/PICSEL

Jak zbierać grzyby?

Najlepsze średnie

Zostaw w lesie zbyt młode oraz stare okazy. Pierwszym pozwól urosnąć i w pełni się wykształcić, aby łatwiej odróżnić jadalne od trujących. Stare grzyby są niesmaczne, a po przekrojeniu często także robaczywe. Jeśli nie jesteś wytrawnym grzybiarzem, weź ze sobą do lasu atlas grzybów. Od razu będziesz mogła sprawdzić, co znalazłaś.
Tych nie myj 

Prawdziwków, podgrzybków, koźlarzy i innych grzybów rurkowych nie wkładaj do wody. Znajdujące się pod kapeluszem kanaliki chłoną ją jak gąbka. Nie usmażysz mokrego grzyba. W wyciekającym płynie raczej się udusi lub ugotuje. Aby zachował swój smak, aromat i chrupkość, musi być suchy. Wystarczy więc wytrzeć kapelusze i trzonki wilgotną ściereczką. Uwaga! Jeśli przeznaczasz grzyby do suszenia, oczyść je na sucho. Najłatwiej zrobisz to pędzelkiem  z twardego włosia lub szczoteczką do zębów.
Zasyp mąką

Grzyby blaszkowe (kurki, gąski, rydze) trudno oczyścić tak, aby po ugotowaniu piasek nie zgrzytał w zębach. Na szczęście jest na to sposób. Omiecione wstępnie grzyby włóż do sitka albo durszlaka i przelej zimną wodą. Następnie  przełóż do miski i posyp 3–4 łyżkami mąki  (w zależności od ilości grzybów). Ostrożnie mieszaj dłońmi, aby wszystkie oblepiły się mąką, zwłaszcza część z blaszkami. Ponownie przełóż na sito i wypłucz pod kranem w zimnej wodzie. Piasek i ściółka spłyną razem z mąką.
Wrzucaj do koszyka 

Jest przewiewny i przestronny. Grzyby się w nim nie pogniotą i nie zaparują. Możesz także zbierać je do papierowej albo płóciennej torby, ale nigdy do foliowej reklamówki. Trzymane przez kilka godzin w folii, nawet jadalne mogą zaszkodzić. Zaparzają się bowiem i wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia, toksyczne substancje. Jeśli wzięłaś do lasu tylko foliową torbę, po powrocie od razu wyjmij  z niej grzyby.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas