Chcesz zrobić naleśniki, ale zepsuł się mikser? Zabrakło mąki, cukru lub jajek do ciasta? Pod ręką masz wszystko, co je zastąpi. Rozejrzyj się po kuchni.
Kuchenne zamienniki
1 / 6
Wymieszaj z bananem
Rolę jajka w cieście doskonale spełni dojrzały banan. Zmiksuj go na papkę. Owoc nawilży ciasto i zwiąże suche składniki. Pół banana zastąpi jedno jajko. Dobrym zamiennikiem jest też purée z moreli lub śliwek. Mogą być suszone, ale wtedy dodaj do nich trochę wody. Ćwierć szklanki takiej pulpy wystarczy za jedno jajko. Zastąpi je też taka sama ilość tofu, rozgniecionego widelcem na gładką masę. Jeśli i tych produktów zabrakło w kuchni, weź nasiona lnu. Łyżka zmielonego siemienia, namoczonego w czterech łyżkach gorącej wody spełni rolę jajka. Jest kleiste i doskonale spaja suche składniki.