Najczęstsze błędy, jakie popełniamy w kuchni

Z pozoru niewinne nawyki mogą mieć fatalne skutki dla zdrowia całej rodziny. Jakich błędów należy się wystrzegać, by zachować odpowiednią higienę w kuchni?

article cover
123RF/PICSEL

Najczęstsze błędy, jakie popełniamy w kuchni

6. Niewystarczająca higiena rąk

Aby zachować odpowiednią higienę w kuchni należy pamiętać o jak najczęstszym, dokładnym myciu rąk nie tylko przed rozpoczęciem i po zakończeniu przygotowywania posiłków, ale też w trakcie.
5. Nieporządek w lodówce

Odpowiednie rozmieszczenie produktów w lodówce również ma ogromny wpływ na zachowanie higieny. Mięso i ryby powinny być przechowywane na dolnej półce, która jest najchłodniejszym miejscem w lodówce. Jeśli okaże się, że produkty te nie są wystarczająco dobrze zapakowane, takie rozmieszczenie zabezpieczy też przed ściekaniem płynów na pozostałą żywność. Produkty powinny być rozmieszczone luźno, by zabezpieczyć odpowiednią cyrkulację powietrza. Lodówkę należy regularnie myć, a zachowanie higieny ułatwią antybakteryjne maty.
4. Popękane kubki i talerze 
Uszkodzone części zastawy stołowej natychmiast wyrzuć. Szczeliny i pęknięcia to miejsca, w których mogą gromadzić się bakterie.
3. Niezmieniane kuchenne ręczniki

Nie ściągnęły na siebie takiej uwagi, jak myjki do naczyń, ale one również mogą stać się siedliskiem bakterii, jeśli nie wymienia się ich odpowiednio często. Pierz ręczniki co 3-5 dni w wysokiej temperaturze. W wielu sytuacjach możesz je zastąpić ręcznikami papierowymi.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas