Najzdrowsze składniki spożywcze. Jest wśród nich polski akcent

Zastanawiasz się nad tym, co jeść, aby twój organizm nie cierpiał na niedobór witamin i minerałów? Oto lista najzdrowszych produktów.

article cover
123RF/PICSEL

Najzdrowsze składniki spożywcze. Jest wśród nich polski akcent

Ogórek kiszony powinien zajmować czołowe miejsce w naszym jadłospisie. Przede wszystkim ze względu na niską kaloryczność (11 kcla/100 g) i walory smakowe.  Produkt ten idealnie stymuluje budowanie naszej odporności i dostarcza organizmowi witaminy np. C, B oraz magnezu, potasu, wapnia czy żelaza.
Brokuły mają właściwości antynowotworowe, ponieważ zawierają dużą ilość sulforafanu, które hamują powstawanie nowotworów w naszych komórkach.
Najlepiej przyrządzać je na parze, wówczas nie tracą swoich właściwości.
Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu oraz magnezu. Dzięki nim wzmacniamy nasze mięśnie i kości. Poza tym włoskie warzywo idealnie niweluje stres i zmęczenie. W drogocennej bulwie znajdziemy także pokłady witaminy C.
Cytrusy są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B. Zawierają także cenny błonnik. Ważne, aby spożywać je przed południem ze względu na zawartość cukru. Wówczas mamy połowę dnia na ich spalenie.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas