2 dni postu, 5 dni na luzie
Opracowali ją dietetyczka Michelle Harvie i onkolog, prof. Tony Howell, prowadzący terapię raka piersi.
Dieta pozwala nie tylko schudnąć aż 5 kg miesięcznie, ale i wyrobić sobie nawyki żywieniowe sprzyjające obniżeniu ciśnienia, poziomu hormonów odpowiedzialnych za rozwój nowotworów, chorób serca oraz wzrost insuliny.
Obniża stres i zwiększa poziom energii. Wystarczy przez dwa dni w tygodniu dostarczać organizmowi mniej kalorii.
Zasady diety
1. 1100 kalorii
Przez dwa wybrane przez siebie, kolejne dni tygodnia nie przekraczaj 1100 kcal dziennie. Spożywaj posiłki ubogie w węglowodany, np. chudy drób i warzywa.
2. Dużo białka, tłuszcz roślinny
W czasie 2 dni jedz produkty bogate w białko, np. ryby i niskotłuszczowy nabiał. Używaj oliwy z oliwek, oleju kukurydzianego i oleju z pestek winogron.
3. Niskokaloryczne warzywa
W każdym posiłku powinna znaleźć się choćby niewielka porcja warzyw (lub owoców). Najmniej kalorii mają cukinia, pomidory, ogórki, rzodkiewki, brokuły.
4. Pozostałe dni tygodnia
Jedz to, co lubisz, ale ograniczaj tłuszcze i węglowodany. Zalecana liczba kalorii w tych dniach to 1400 do 2500 dziennie. Jeśli mało się ruszasz, wybierz 1. opcję.