2 dni postu, 5 dni na luzie
Opracowali ją dietetyczka Michelle Harvie i onkolog, prof. Tony Howell, prowadzący terapię raka piersi.

Dieta pozwala nie tylko schudnąć aż 5 kg miesięcznie, ale i wyrobić sobie nawyki żywieniowe sprzyjające obniżeniu ciśnienia, poziomu hormonów odpowiedzialnych za rozwój nowotworów, chorób serca oraz wzrost insuliny.
Obniża stres i zwiększa poziom energii. Wystarczy przez dwa dni w tygodniu dostarczać organizmowi mniej kalorii.
Zasady diety
1. 1100 kaloriiPrzez dwa wybrane przez siebie, kolejne dni tygodnia nie przekraczaj 1100 kcal dziennie. Spożywaj posiłki ubogie w węglowodany, np. chudy drób i warzywa.
2. Dużo białka, tłuszcz roślinnyW czasie 2 dni jedz produkty bogate w białko, np. ryby i niskotłuszczowy nabiał. Używaj oliwy z oliwek, oleju kukurydzianego i oleju z pestek winogron.
3. Niskokaloryczne warzywaW każdym posiłku powinna znaleźć się choćby niewielka porcja warzyw (lub owoców). Najmniej kalorii mają cukinia, pomidory, ogórki, rzodkiewki, brokuły.
4. Pozostałe dni tygodniaJedz to, co lubisz, ale ograniczaj tłuszcze i węglowodany. Zalecana liczba kalorii w tych dniach to 1400 do 2500 dziennie. Jeśli mało się ruszasz, wybierz 1. opcję.