5 niezwykłych właściwości zdrowotnych kapusty
Kapusta, o czym mało kto wie, zajmuje czołowe miejsce wśród produktów, które nas leczą.
Zakładając, że jej skuteczność wynosi 100 proc., pozostałe miejsca zajmują: zboże - 30 proc., cytryna - 29 proc., marchew - 26 proc., czosnek - 25 proc., cebula - 23,5 proc., borówka - 21 proc., ziemniak -20 proc., winogrona - 18 proc., pietruszka - 15 proc.
Odmiany kapusty
Kapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska, która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Jednak tak naprawdę wszystkie odmiany kapusty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia, przez co ma mnóstwo właściwości zbawiennie wpływających na nasze zdrowie.
Kapusta czerwona ma działanie przeciwnowotworowe - zawiera antocjany, które mają właściwości przeciwutleniające. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów.
Kapusta biała i włoska mają zastosowanie zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne bez względu na to czy stosowane są jako świeże, czy gotowane. Świeże liście kapusty zastosowane zewnętrznie leczą: zapalenie oskrzeli, katar, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, egzemę, opryszczki, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia. Okłady z liści kapusty dają również doskonałe efekty kosmetyczne, przede wszystkim dzięki dużej zawartości siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Półgodzinny okład na twarz regeneruje i oczyszcza skórę, poprawia krwiobieg, absorbuje skupiska tłuszczu z tkanki podskórnej.
Okłady ze świeżych liści kapusty mają tak mocne działanie, że czasami wywołują zaostrzenie się objawów. Ta reakcja jest objawem odtruwania i regeneracji leczonych tkanek.
Niezwykle cenny sok
Sok ze świeżej kapusty (wyciskany przez sokowirówkę) jest lekarstwem na wątrobę, chorobę wrzodową i cukrzycę. Właściwości gojące i zabliźniające soku z kapusty są wykorzystywane przy leczeniu zapalenia wrzodziejącego okrężnicy. Skutek leczniczy zawdzięczamy kleistym śluzom roślinnym, siarce, solom potasowym i witaminie U, która chroni śluzówki. Płukanie gardła sokiem z kapusty oczyszcza, goi i zabliźnia stany zapalne.
Z badań klinicznych wynika, iż 100-200 ml soku spożytego pół godziny przed posiłkiem potrafi wspomóc przewód pokarmowy. Taką praktykę należy stosować przez około dwa tygodnie. Podczas tej kuracji sok musi być spożywany 3-5 razy dziennie, tak aby docelowo wypić jeden litr dziennie.
By nie powodowała wzdęć
Wewnętrzne działanie kapusty jest zbawienne przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i na ogólne osłabienie. By ułatwić jej trawienie do potraw z niej wystarczy dodać odpowiednią ilość przypraw, na przykład majeranku czy kminku. Przyjęło się myśleć, iż dania z kapusty są ciężkie i kaloryczne. Wszystko przez to, że najczęściej podaje się ją lub przyrządza z dodatkiem boczku, kiełbas, skwarków itd. To właśnie tego typu dodatki sprawiają, że zdrowa i niskokaloryczna kapusta staje się nośnikiem nasyconych tłuszczów oraz dużej ilości kalorii.