5 zasad mądrego odchudzania
Jedz z głową, a schudniesz i unikniesz efektu jojo.
Chcesz raz na zawsze pozbyć się krągłości? Zapomnij o dietach i głodówkach. Zamiast tego przestrzegaj kilku prostych zasad. Sukces gwarantowany!
Pomyśl, jakie błędy dietetyczne popełniasz. Przez kilka dni spisuj co jesz oraz ile wody pijesz. Zapiski pomagają odkryć prawdziwych wrogów figury.
Pij co najmniej 2 litry wody dziennie, oprócz mocnej kawy i herbaty. Jeśli do tej pory piłaś mniej, stopniowo zwiększaj ilość płynów. Zawsze pij powoli i między posiłkami. To usprawni metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczów.
Podstawą diety powinny być warzywa, chudy nabiał oraz pełnoziarniste przetwory zbożowe (płatki, makarony razowe, grube kasze, pieczywo). W pierwszej połowie dnia jedz owoce, chude mięso, wędliny i właśnie pełnoziarniste przetwory zbożowe. Wieczorem, gdy metabolizm jest dużo wolniejszy, postaw na chudy nabiał (twaróg, jogurt, kefir), surowe warzywa i owoce.
Roszponka i rukola
Zielone warzywa są źródłem chlorofilu pomagającego pozbyć się toksyn. Dadzą nam też błonnik, który usprawnia trawienie i daje uczucie sytości na 2-3 godziny. Błonnik utrudnia też przyswajanie tłuszczów. Dlatego rukolę, roszponkę lub sałatę dodawaj jak najczęściej do swoich posiłków, zwłaszcza do dań mięsnych.
Seler naciowy
Stanowi on wielowitaminową, niskokaloryczną przekąskę doskonałą na wieczór (100 g naci ma zaledwie 13 kcal). 1-2 gałązki selera zjedzone z dipem jogurtowo- czosnkowym lub jogurtowo-koperkowym dadzą potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi i ułatwia usuwanie nadmiaru wody. Olejki eteryczne sprawią, że jeszcze 2-3 godz. po zjedzeniu łodyg selera nie poczujesz głodu.
Grejpfrut
Ma niewiele kalorii (260 g to ok. 100 kcal), zawiera sporo wit. C, ułatwiającej spalanie tłuszczów, oraz z grupy B (przyspieszają metabolizm). Prócz tego ma niski indeks glikemiczny (IG -15), co pomaga utrzymać cukier w ryzach. Zawarte w nim substancje zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Jedz pół owocu dziennie po obiedzie.
Jabłko i marchewka
Surówka z marchewki i jabłka to niskokaloryczna przekąska (ok. 70 kcal). Jest warta polecenia tym, którzy chcą schudnąć, ale nie potrafią zrezygnować ze słodkiego smaku. Można ją jeść bez obaw do południa i na podwieczorek.
Drobno starta marchewka i jabłko skropione sokiem z cytryny lub mandarynki wzbogacają menu w pektyny utrudniające przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków. Marchewka jest też bogatym źródłem beta-karotenu, który dba o skórę, wzmacnia organizm i chroni nas przed infekcjami podczas odchudzania.