6 sprawdzonych metod na kruche naczynia
To doskonałe sposoby na wzmocnienie naczyń krwionośnych.

1. Moc warzyw
Natka pietruszki, sałaty (zwłaszcza zielone) zawierają witaminę C, beta- -karoten, chlorofil i żelazo, magnez, wapń, miedź i mangan. Dzięki temu doskonale wzmacniają sieć naczyń krwionośnych i chronią je przed uszkodzeniami.
Co dzień jedz sałatki z dodatkiem warzyw zielonolistnych i rób z nich koktajle. Przygotuj napar - łyżkę siekanej natki pietruszki zalej szklanką wrzątku, a jak się zaparzy, wymieszaj z 2 łyżkami soli Epsom i dodaj do ciepłej kąpieli. Powinna ona trwać około 15 minut.
2. Sok ze słodkiej kapusty
Przez 6-8 tygodni wypijaj każdego dnia 3/4 szklanki soku z surowej słodkiej kapusty, który wzmacnia ścianki naczyń i zmniejsza ich przepuszczalność. Sok z kapusty nadaje się też do okładów.
Liść włóż na 15 minut do lodówki, rozbij tłuczkiem i obłóż nim siniak. Owiń bandażem, by się nie zsunął, i pozostaw na całą noc. Związki siarki obecne w kapuście odkażają, niwelują ból, zmniejszają obrzęki i przyspieszają wchłanianie się krwiaków.
3. Dobroczynny czosnek
Dodawaj rozgnieciony ząbek czosnku do wcześniej ugotowanych potraw. Surowy, a nie poddany obróbce termicznej, powinien na co dzień zagościć w Twoim jadłospisie.
Można go rozetrzeć na posmarowanej masłem kromce chleba, dodawać do sałatek. Dobroczynny wpływ czosnku na stan naczyń krwionośnych trudno przecenić - reguluje napięcie ich tkanek, uelastycznia i wzmacnia ścianki, a ponadto normuje ciśnienie krwi, która przez nie przepływa.
4. Krwawnik pospolity
Zawiera olejki eteryczne, witaminy K, C i E, flawonoidy, cholinę, miedź, żelazo i siarkę. Wzmacnia naczynia, przyspiesza gojenie się uszkodzeń, hamuje krwawienia.
By trwale wzmocnić żyły i tętnice, każdego dnia wypijaj napar z kwiatów krwawnika - łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 15 minut, aż się zaparzy.
5. Arnika
Jest skarbnicą składników, które uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Łyżeczkę suszu arniki zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na kwadrans do zaparzenia. Potem małymi łyczkami wypij napar. Profilaktycznie - szklankę dziennie, a jeżeli zależy ci na szybkim pozbyciu się siniaków - rób to 4 razy dziennie przez tydzień.
Składniki lecznicze arniki stosunkowo łatwo przenikają przez skórę, dlatego ta roślina jest bardzo skuteczna także wtedy, gdy stosuje się ją zewnętrznie - w postaci kompresów nasączonych naparem.
6. Kora i kwiaty kasztanowca
Ta roślina jest doskonałym źródłem saponin, kumaryn, garbników, flawonoidów i fenolokwasów, które zapobiegają powstawaniu żylaków, pajączków i siniaków. Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, obkurcza je i poprawia ich giętkość.
By zapobiec pękaniu naczyń, pij szklankę naparu z kwiatów i kory kasztanowca - 1,5 łyżki suszu zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu do wrzenia, przecedź. Albo wlej łyżkę wyciągu z kasztanowca do szklanki wody. Wypijaj co dzień.
Zobacz również: