Aloes przyniesie ulgę alergikom

Preparaty z aloesem polecane są alergikom ze względu na silne właściwości oczyszczające.

Sok z aloesu m.in. wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie ran
Sok z aloesu m.in. wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie ran123RF/PICSEL

Aloes przyniesie ulgę alergikom 

Roślina ta, dzięki zawartym w niej polisacharydom, czyli wielocukrom, ułatwia pozbycie się z organizmu substancji alergogennych.

Miąższ aloesu zawiera też kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, kaprylowy, oleinowy stearynowy). Wszystkie one są pomocne w łagodzeniu alergii.

Sok z aloesu

Zerwij sześć liści aloesu (koniecznie z dwu- lub trzyletniej rośliny). Zetnij brzegi z kolcami i wydrąż miąższ łyżeczką. Włóż do miksera i dolej tyle wody mineralnej, by napój uzyskał płynną konsystencję. 

Przelej do ciemnej butelki i trzymaj w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Pij codziennie dwie łyżeczki przed śniadaniem. 

Możesz też ssać codziennie trzy cukierki z wyciągiem z aloesu. Kupisz je w aptece lub w sklepie zielarskim. 

Zobacz także: 

Zakrętki - Najlepiej używaj nowych. Jeżeli decydujesz się na stare, nie wkładaj ich do zmywarki (bo uszczelki mogą się uszkodzić), ale umyj je i wyparz wrzątkiem. Wytrzyj czystą ściereczką i tuż przed zakręceniem słoika przetrzyj wnętrza zakrętek gazą nasączoną spirytusem.
W spiżarni lub piwnicy - słoiki z przetworami wstaw do chłodnego, ciemnego pomieszczenia (piwnicy, spiżarni). Nie szkodzi im też temperatura pokojowa pod warunkiem, że jest tam ciemno, np. w szafce, ale nie w kuchni z powodu gorąca. Pamiętaj, że podczas przerabiania produktów na dżemy, konfitury i powidła maleje w nich ilość cennych składników (aż do 60 procent). Potem stopniowo tracą je nadal. A po 12 miesiącach, chociaż nie są jeszcze zepsute, mają o wiele mniejszą wartość, a za to dużo cukru. Najlepiej więc zjeść je koniecznie jeszcze przed upływem roku.
Smażenie - używaj do tego celu garnka z grubym dnem. Dobry jest też żeliwny wok, czyli metalowe naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami do przyrządzania potraw na ogniu. A zamiast dodawać pod koniec smażenia zwykły cukier, możesz wsypać cukier żelujący i tzw. pektyny (8-16 g na 1 kg owoców). Skraca to czas ogrzewania oraz gęstnienia. Jeśli chcesz zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem).
Mieszanie - w czasie smażenia trzeba je często mieszać. Najlepiej drewnianą łyżką (metalowa przecina miąższ skórki), by owoce się nie rozpadały.
+4
W poszukiwaniu kadrów z P30 ProInteria.tv
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas