Aloes przyniesie ulgę alergikom
Preparaty z aloesem polecane są alergikom ze względu na silne właściwości oczyszczające.

Aloes przyniesie ulgę alergikom
Roślina ta, dzięki zawartym w niej polisacharydom, czyli wielocukrom, ułatwia pozbycie się z organizmu substancji alergogennych.
Miąższ aloesu zawiera też kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, kaprylowy, oleinowy stearynowy). Wszystkie one są pomocne w łagodzeniu alergii.
Sok z aloesu
Zerwij sześć liści aloesu (koniecznie z dwu- lub trzyletniej rośliny). Zetnij brzegi z kolcami i wydrąż miąższ łyżeczką. Włóż do miksera i dolej tyle wody mineralnej, by napój uzyskał płynną konsystencję.
Przelej do ciemnej butelki i trzymaj w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Pij codziennie dwie łyżeczki przed śniadaniem.
Możesz też ssać codziennie trzy cukierki z wyciągiem z aloesu. Kupisz je w aptece lub w sklepie zielarskim.
Zobacz także:



