Antidotum dla wątroby
Zadbaj o prawidłowe trawienie tłuszczu.
Uwielbiamy dogadzać sobie tłustym i słodkim. Jednak gdy na stole za często gości zawiesista zupa, mięsiwa, a na deser - ciasta z kremem, przeciążona wątroba zaczyna się buntować. Pierwsze dolegliwości pojawiają się tuż po posiłku. Są to: wzdęcia, uczucie dyskomfortu, nieprzyjemne skurcze. W ten sposób organizm sygnalizuje, że niezdrowo jemy.
Szybka regeneracja
Wbrew powszechnej opinii, choroby wątroby nie występują wyłącznie u amatorów alkoholowych trunków. Najczęstszą przyczyną nieprawidłowych wyników prób wątrobowych jest tzw. niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Pojawia się ono u osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu i trójglicerydów, u otyłych i chorych na cukrzycę. Do stłuszczenia wątroby może też dojść u ludzi szczupłych m.in. wskutek braku białka w diecie i "fotelowego" stylu życia. Prawidłowe trawienie tłuszczów zapewniają fosfolipidy. Związki te nie są wytwarzane w organizmie.
W stanach przeciążenia wątroby trzeba spożywać je w większych ilościach, a więc w postaci suplementu. Fosfolipidy pobudzają regenerację uszkodzonych złą dietą komórek wątroby - hepatocytów. Tworzą w ich błonach rodzaj półpłynnej macierzy i uczestniczą w transporcie wszelkich substancji do środka i na zewnątrz komórek wątrobowych. Najważniejsza z fosfolipidów jest substancja zwana fosfatydylocholiną. Hamuje ona procesy włóknienia w wątrobie, nie dopuszczając do rozwoju marskości miąższu. Podtrzymuje także życiowe funkcje wątroby - dzięki niej mogą powstawać nowe, zdrowe hepatocyty. Warto wiedzieć, że fosfatydylocholina to także prawdziwy pokarm dla nerwów, poprawiający zdolność koncentracji i zapamiętywania.
Lekkostrawna dieta
Przejście na lekkie i nieprzetworzone posiłki pomoże wątrobie "odchudzić się" z nagromadzonego w niej tłuszczu. Dolegliwości złagodzi jarzynowo-owocowa dieta, a zwłaszcza zajadanie się warzywami z rodziny krzyżowych. Zalicza się do nich: brokuły, kalafior, brukselkę, kapustę, a także brukiew, rzepę i gorczycę. Zalecane są potrawy gotowane w wodzie i na parze.
Ułatwimy wątrobie regenerację jedząc białko: drób bez skóry, ryby, chudą wołowinę, cielęcinę. Można włączyć do menu pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz produkty mleczne z małą zawartością tłuszczu, np. jogurty, kefiry i chudy biały ser.
Posiłki (4-5 dziennie) powinny być niewielkie. Są wówczas łatwiejsze do strawienia i mniej obciążające dla wątroby. Ostatni należy spożyć trzy godziny przed snem.
Najważniejsze jest odstawienie zwierzęcych tłuszczów: smalcu, masła i śmietany, smażonych mięs, kiełbas i fast foodów. Dozwolone są tłuszcze roślinne, np. olej rzepakowy. Na cenzurowanym znajduje się alkohol.
Zbawienne ćwiczenia
Ruch zmniejsza ilość złogów tłuszczowych w wątrobie i przyspiesza odbudowę jej komórek. Gdy wzrasta tętno, przez wątrobę przetacza się więcej krwi, co pomaga oczyszczać ją z toksyn. Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney opublikowali w magazynie "Hepatologia" badania, z których wynika, że aktywność fizyczna poprawia poziom enzymów wątrobowych i zmniejsza jej stłuszczenie po trzech miesiącach. Warunek: trzeba się ruszać przynajmniej przez 150 minut w ciągu tygodnia.