Antygrypina, czyli przepis na odporność i walkę z przeziębieniem
Domowe sposoby na przeziębienie od lat goszczą w każdym domu. Są tanie, szybkie w przygotowaniu i skuteczne. Kolejną ich zaletą jest brak chemii. Taka mikstura zwana jest również domowym antybiotykiem. Jak ją wykonać?
Czym jest antygrypina?
Jest to domowy syrop przygotowany z imbiru, miodu, kurkumy, grejpfrutów lub innych cytrusów. Przepis można modyfikować według własnych upodobań i zastąpić wyciśnięty sok grejpfrutowy np. cytryną lub pomarańczą. W przeciwieństwie do syropu z cebuli, smak antygrypiny jest dość przyjemny. Tak przygotowany preparat ma działanie:
- antybakteryjne
- przeciwzapalnie
- wzmacnia odporność
Jak często ją pić?
Na wzmocnienie odporności polecana jest dawka 1-2 kieliszków dziennie. Jeśli walczysz z przeziębieniem to dawkę należy podwyższyć do 2-3 kieliszków. Warto nadmienić, że grejpfrut jest owocem, który reaguje z różnymi lekami, dlatego należy ją spożywać ok. 2 godzinny przed lub po ich spożyciu.
Jak przygotować antygripinę?
Sposób przygotowania:
Cytrynę oraz grejpfruty umyć, obrać, usunąć pestki (tylko z cytryny) i rozerwać na mniejsze części.
Kurkumę i imbir myjemy i kroimy na kawałki.
Cytrynę, kurkumę, imbir, czosnek oraz miód umieszczamy w blenderze.
Miksujemy całość na jednolita masę. Konsystencja powinna być gładka, ale gęsta.
Antygrypinę przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni.
Zobacz także: