Reklama

Reklama

Antygrypina, czyli przepis na odporność i walkę z przeziębieniem

Domowe sposoby na przeziębienie od lat goszczą w każdym domu. Są tanie, szybkie w przygotowaniu i skuteczne. Kolejną ich zaletą jest brak chemii. Taka mikstura zwana jest również domowym antybiotykiem. Jak ją wykonać?

Czym jest antygrypina?

Jest to domowy syrop przygotowany z imbiru, miodu, kurkumy, grejpfrutów lub innych cytrusów. Przepis można modyfikować według własnych upodobań i zastąpić wyciśnięty sok grejpfrutowy np. cytryną lub pomarańczą. W przeciwieństwie do syropu z cebuli, smak antygrypiny jest dość przyjemny. Tak przygotowany preparat ma działanie:

- antybakteryjne

- przeciwzapalnie

 - wzmacnia odporność 

Jak często ją pić?

Na wzmocnienie odporności polecana jest dawka 1-2 kieliszków dziennie. Jeśli walczysz z przeziębieniem to dawkę należy podwyższyć do 2-3 kieliszków. Warto nadmienić, że grejpfrut jest owocem, który reaguje z różnymi lekami, dlatego należy ją spożywać ok. 2 godzinny przed lub po ich spożyciu.

Reklama

Jak przygotować antygripinę?

Składniki

  • 1 cytryna
  • 2 grejpfruty
  • pół litra wody
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • 3 cm obranego kłącza imbiru
  • 2 kłącza kurkumy

Sposób przygotowania:

Cytrynę oraz grejpfruty umyć, obrać, usunąć pestki (tylko z cytryny) i rozerwać na mniejsze części.

Kurkumę i imbir myjemy i kroimy na kawałki.

Cytrynę, kurkumę, imbir, czosnek oraz miód umieszczamy w blenderze.

Miksujemy całość na jednolita masę. Konsystencja powinna być gładka, ale gęsta.

Antygrypinę przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni.

Zobacz także:

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy