Antyoksydanty w twoim menu
Pomagają zachować zdrowie i młody wygląd oraz dobre samopoczucie. Im więcej ich jesz, tym lepiej się czujesz.
To związki chemiczne, które występują m.in. w warzywach, owocach, kaszach, orzechach, herbacie i kawie. Ich zdaniem jest likwidacja wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się organizmu.
Co robią?
Chronią przed chorobami. Pomagają m.in. zlikwidować stan zapalny, wzmacniają system odpornościowy i sprawiają, że nie łapie cię tak często przeziębienie. Dodają siły i energii. Dzięki nim twoja skóra ładnie wygląda, a włosy są mocne i błyszczące.
Lista antyoksydantów. Są to witaminy: A (w tym beta-karoten), C i E oraz selen, cynk, polifenole, kurkumina, resweratrol, astaksantyna i likopen.
Gdzie one są?
Selen: orzechy brazylijskie, cebula i czosnek, grzyby.
Cynk: produkty zbożowe, wątróbka.
Witamina A: masło, żółtka jaj, ciemnozielone oraz żółte warzywa.
Beta-karoten: morela, natka pietruszki, marchewka.
Witamina C: czerwona papryka, porzeczki.
Witamina E: oleje roślinne, orzechy, migdały, ryby.
Resweratrol - czerwone wino i czarna porzeczka.
Kurkumina: kurkuma.
Polifenole - czerwone wino i wszystkie rodzaje herbaty.
Astaksantyna - algi morskie (Haematococcus Pluvialis).
Jak stosować?
Dawkowanie. Należy zjeść codziennie minimum 500 g warzyw z antyoksydantami (surowych i gotowanych). Można też sięgnąć po suplementy z antyoksydantami. Aby kuracja była skuteczna, musi trwać 3-4 miesiące.
Pij kawę
Jeszcze kilka lat temu uważano, że szkodzi zdrowiu. Ostatnie badania jednak ujawniły, że "mała czarna" jest pełna zdrowia. Zawiera bowiem antoksydanty o nazwie polifenole.