Antysmogowe działanie ziół i miodu
Obecne w smogu pyły zawieszone, zwłaszcza te najmniejsze PM2,5, mają możliwość przenikania do układu oddechowego, a potem przez ściany pęcherzyków płucnych do krwiobiegu. Ich absorpcję mogą zmniejszyć zioła i miód.
Pij napary z ziół, które, zwiększając wytwarzanie śluzu, ułatwiają odkrztuszanie, a więc pozbywanie się szkodliwych czynników naturalną drogą. Należą do nich ziele tymianku, korzeń prawoślazu, liść babki lancetowatej, kwiat dziewanny, porost islandzki, liść bluszczu, korzeń lukrecji, podbiał.
We wzmocnieniu systemu odpornościowego i eliminacji z organizmu metali ciężkich pomoże miód i inne produkty pochodzenia pszczelego.
Miody: lipowy, spadziowy i gryczany złagodzą kaszel.
Z kolei na stan naczyń krwionośnych pozytywny wpływ mają wyciągi z miłorzębu japońskiego i skórek winogron (ze względu na zawartość resweratrolu, silnego przeciwutleniacza), ten z winogron najlepiej podawać w kroplach podjęzykowo.
Zobacz także: