Awokado - bogate nie tylko w smak

​Spożywamy je na surowo, chociaż można je także zapiekać. To jeden z najzdrowszych owoców, dostępny przez cały rok. Jego inna nazwa to smaczliwka.

Gdy kupujesz awokado, nie wyrzucaj pestki. Możesz ją później wykorzystać
Gdy kupujesz awokado, nie wyrzucaj pestki. Możesz ją później wykorzystać123RF/PICSEL

Jest niesłychanie popularne. Do tego stopnia, że na świecie powstają bary i restauracje serwujące awokado na sto sposobów.

Takie wymagania 

Dojrzałe, czyli takie, którego miąższ przez skórkę delikatnie ugina się pod palcami, a po wydrążeniu ma konsystencję masła, można przechowywać w lodówce do 5 dni. Ponieważ prawie zaraz po przekrojeniu zaczyna ciemnieć, skrop je sokiem z limonki. Połówka awokado nie ściemnieje tak szybko, jeśli nie usuniesz pestki i owiniesz je w folię.

Wiele zalet 

Rosnące na wiecznie zielonym drzewie awokado działa odmładzająco, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zmianom nowotworowym. Reguluje rytm serca i, mimo dużej zawartości kalorii, stosowane jest w dietach odchudzających.

Ze względu na zawartość dobrych tłuszczów zmusza metabolizm do znacznie szybszej pracy, co powoduje większą utratę kalorii. Duża zawartość witamin z grupy B i potasu korzystnie wpływa na układ nerwowy. Owoc ten dostarcza też kwas foliowy, przeciwdziałający powstawaniu wad rozwojowych płodu, dlatego też jego spożywanie jest szczególnie polecane kobietom w ciąży.

Z kim do pary 

Chociaż awokado nie ma wyrazistego smaku, świetnie komponuje się z jajkami, owocami morza, cytrusami, czerwoną cebulą, wędzonymi rybami, pomidorami i sosem winegret. Jest jednym z najpopularniejszych składników koktajlowych przystawek. Zmiksowane z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulką i oliwą z oliwek daje pyszne w smaku guacamole.

Cenna pestka

Doceń pestkę awokado. Ponieważ jest duża i twarda, zwykle jest wyrzucana. Tymczasem zawiera ona wiele cennych substancji przeciwutleniających, zwalczających wolne rodniki. Jest również dobrym źródłem błonnika. W krajach, gdzie rośnie awokado, jego pestkę stosuje się jako środek na wiele dolegliwości układu pokarmowego. Susz ją przez 2-3 dni na słońcu, a następnie rozbij tłuczkiem i zmiażdż w moździerzu na pył. W takiej postaci jest nieco gorzka w smaku, ale stanowi świetny dodatek do soków z warzyw i owoców. 
Zobacz także:

Duńczyk ujawnia prawdę o hyggeWydawnictwo Znak
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas