Błonnik nie dla każdego
Wspomaga pracę jelit, zapobiega zaparciom i chroni przed rozwojem raka jelita grubego. Odtruwa również organizm, wchłaniając szkodliwe metale ciężkie. Obniża ciśnienie, poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Wysmukla sylwetkę - zapewnia na długo uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Najbogatszym źródłem błonnika są otręby, wszystkie płatki zbóż, grube kasze oraz razowe pieczywo.
Znajduje się on także w warzywach strączkowych, głównie fasoli i grochu oraz owocach: suszonych figach, czarnych oraz czerwonych porzeczkach, agreście, śliwkach i jabłkach.
Ale uwaga! Nadmiar błonnika w diecie może też zaszkodzić - spowodować biegunkę lub obniżyć wchłanianie składników mineralnych (żelaza, magnezu, wapnia) i witamin. Ograniczenie ilości tego roślinnego włókna w diecie zaleca się zwłaszcza osobom cierpiącym na wrzody, niedokwaśność żołądka, marskość wątroby, zapalenie dróg żółciowych i jelita grubego oraz na choroby trzustki.
Zobacz również: