Bluszczyk kurdybanek ułatwia trawienie
Płożący się po ziemi, niebiesko kwitnący bluszczyk kurdybanek to jedna z najstarszych słowiańskich roślin leczniczych wzmacniających organizm, uważana dawniej za panaceum niemal na wszystkie schorzenia.
W kuchni zielone listki zastępowały natkę pietruszki: przyprawiano nimi zupy, zwłaszcza rosół, omlety i sosy do mięs. Dziś wiadomo, że ziele kurdybanku pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, trawienie i przyswajanie składników pokarmowych.
Leczy stany zapalne i nieżyt żołądka i jelit, wzdęcia, biegunki. Przypisuje mu się też korzystne działanie w chorobach wątroby przebiegających z niedostatecznym wydzielaniem żółci, nudnościach i w lekkich infekcjach dróg moczowych. Ma działanie odtruwające, usuwa z krwi nagromadzone szkodliwe produkty materii. Zastosowany do okładu oczyszcza skórę, leczy trądzik i świąd.
Napar na dolegliwości trawienne: 2 łyżki suszonego ziela zaparz w 1/2 l wrzątku. Pij po pół szklanki 4 razy dziennie między posiłkami.
Syrop na odporność (przepis zielarki Stefanii Korżawskiej): garść świeżego ziela zalej w garnku 6 szklankami wody. Zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Przecedź, dodaj równą ilość miodu. Wymieszaj, ponownie zagotuj, trzy- maj na małym ogniu 5 minut. Syrop przelej do butelek. Dodawaj do ciepłej wody lub herbaty. Syrop poprawia też parametry krwi i zwalcza anemię.
Okład zewnętrzny. 3 łyżki suszonego ziela zalej 1/2 l wrzątku, gotuj 3 minuty. Schłodzonym naparem nasącz grubo złożoną gazę, przykładaj na chorobowo zmienioną skórę na 30 minut.
Jeśli przyrządzasz okład ze świeżego ziela (użyj 2 garści), po obgotowaniu, odcedź je. Odciśnij i ułóż na skórze na kawałku płótna, a potem obandażuj na 3 godziny. Leczy rany i liszaje.
Warto wiedzieć
Osoby ze skłonnością do częstych angin i infekcji górnych dróg oddechowych powinny płukać jamę ustną i gardło odwarem z kurdybanka.