Bób i spółka. Które warzywa strączkowe są idealne dla ciebie?

​Choć są bardzo zdrowe, wiele osób z nich rezygnuje. A wszystko przez gazy i wzdęcia, które powodują. Można je łagodzić, dodając do gotujących się warzyw gałązki świeżego kopru, kminek lub mocząc nasiona przed gotowaniem.

Rośliny strączkowe rozgranicza się na te uprawiane w klimacie umiarkowanym i występujące w tropikach
Rośliny strączkowe rozgranicza się na te uprawiane w klimacie umiarkowanym i występujące w tropikach123RF/PICSEL

Oprócz białka o wysokiej wartości odżywczej, strączki dostarczą sporo węglowodanów, głównie skrobi, także błonnika oraz żelaza i witamin z grupy B. Mogą je jeść także chorzy na dnę moczanową, ponieważ puryny z warzyw strączkowych nie są wchłaniane, nie podnoszą więc poziomu kwasu moczowego we krwi, należy jednak zachować umiar.

Lepiej unikać strączkowych przy chorobach przewodu pokarmowego, po operacji wątroby, jelit czy trzustki oraz po usunięciu woreczka żółciowego, przy refluksie i wrzodach. Ostrożnie trzeba też podchodzić do strączków przy kłopotach z tarczycą.

Bób

Zjadanie przynajmniej pół szklanki ugotowanego bobu co 2-3 dni (najlepiej w sezonie) warto polecić tym, którzy jedzą dużo mięsa i produktów zakwaszających organizm, takich jak mięso i wędliny. Ich nadmiar w diecie może być przyczyną zmęczenia, bólu głowy i mięśni czy problemów ze skórą. Zielone nasiona zawierają składniki mineralne (w tym m.in. wapń, sód, potas i magnez). 

Jak przyrządzać? Świeży, młody bób można jeść na surowo, dojrzały - trzeba gotować ze szczyptą cukru i soli (sól dodać pod koniec gotowania). Diabetycy powinni gotowany bób schłodzić w lodówce i dopiero jeść. 

Fasolka szparagowa

Jedna porcja ugotowanych strączków (200 g) ma tylko 66 kcal, ok. 5 g błonnika, 4 g białka i na dodatek niski indeks glikemiczny IG 15. Dlatego jest idealna dla osób dbających o linię. Wspomaga pracę jelit, a także doskonale syci. Wzbogaci menu w liczne witaminy - A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 - oraz składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Jak przyrządzać? Najlepiej ugotować je al dente i jeść polaną odrobiną oliwy. 

Fasolka szparagowa jest ważnym składnikiem w diecie osób cierpiących na niedokrwistość
Fasolka szparagowa jest ważnym składnikiem w diecie osób cierpiących na niedokrwistość123RF/PICSEL

Soja

Zaleca się ją kobietom w wieku około-menopauzalnym. Dzięki fitoestrogenom łagodzi uderzenia gorąca, drażliwość, wspomaga utrzymanie wagi w ryzach. Kobiety, które regularnie jedzą soję, rzadziej mają uderzenia gorąca i wahania nastroju. Soja zapobiega osteoporozie, zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom złego cholesterolu LDL. 

Jak przyrządzać? Soję przed gotowaniem mocz w zimnej wodzie 10 godz. Gotuj 90 min (5 szkl. wody na 1 szkl. soi), osól 10 min przed końcem. Z ugotowanej soi zrobisz kotlety, pasztety, sałatki, zupy. 

Ciecierzyca

Da nam sporo potasu, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Przyspiesza też wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. Cieciorka wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. 

Jak przygotować? Suche ziarna przed gotowaniem zalej dużą ilością wody i odstaw na 8-12 godzin. Następnie cieciorkę osącz i gotuj na małym ogniu 60-90 minut.

Zielony groszek

Dostarczy sporo kwasu foliowego. Wraz z obecną w zielonym groszku witaminą B6 dobroczynnie wpływa na układ krwionośny, zmniejszając poziom homocysteiny (to substancja, która niszczy śluzówkę naczyń krwionośnych, sprzyja miażdżycy i zakrzepom).

Jak przyrządzać? Młody można jeść na surowo. Mrożonego nie należy rozmrażać przed gotowaniem.

Zobacz także:

Fragment programu „Gwiazdy na wyjeździe“Styl.pl/materiały prasowe
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas