Buraki dla każdego, także dla diabetyków
Jeszcze zanim zaczną się jesienne infekcje, sięgnij po buraki - surowe, gotowane lub kiszone.
Burak to wyjątkowo zdrowe warzywo. Jedzony regularnie zwiększy odporność, oczyści krew, reguluje trawienie, dobrze działa też na drogi żółciowe.
Przeciw anemii
Rubinowe bulwy przeciwdziałają niedokrwistości. Warzywo dostarcza sporo żelaza, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała. Jest też źródłem kobaltu, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek.
Dostarczy także kwasu foliowego, który jest potrzebny kobietom w ciąży. Jest bogate w wapń (wzmacnia kości) i potas (trzyma w ryzach ciśnienie krwi). Sok ze świeżych buraków i marchwi wzmocni odporność. A gdy choroba się już rozwija, buraczany koktajl szybko postawi na nogi, złagodzi stan zapalny gardła i zadziała wykrztuśnie.
Na buraki, zwłaszcza gotowane, muszą uważać diabetycy i osoby ze stanem przedcukrzycowym (buraki mają dużo cukru). Ale nie dotyczy to kiszonych buraków! W procesie kiszenia dobre bakterie usuwają z nich cukier.
Zobacz także: