Buraki na straży twojego zdrowia
O tej porze roku co chwilę "coś cię bierze"? Zamiast do apteki, idź na stragan. Po buraki!

Jeśli zimą często łapią cię infekcje, wzmacniaj swój system immunologiczny. To łatwiejsze, niż myślisz. Możesz w tym celu wykorzystać buraki.
Warzywa te zawierają szereg przeciwutleniaczy, dzięki czemu zwiększają odporność organizmu na ataki wirusów. Mają też żelazo, które działa krwiotwórczo, a że pomaga przyswajać witaminę C, również wzmacnia w walce z infekcjami.
Aby jeszcze bardziej wzmocnić prozdrowotne działanie buraków, warto zrobić z nich zakwas, taki jak do wigilijnego barszczu. Fermentacja powoduje, że zakwas stanowi bogactwo witaminy C, a co ważniejsze - probiotyków: bakterii wzbogacających twoją florę jelitową, czyli twoje centrum odporności.
Zakwas ma jeszcze tę zaletę, że może być spożywany przez cukrzyków. W ich diecie gotowane buraki nie są wskazane, ale sfermentowane mają o połowę niższy indeks glikemiczny.
Zobacz również: