By zachować wspomnienia oraz trzeźwość umysłu
Zapominasz o ważnych datach? Piękne przeżycia ulatują z głowy? Nie musi tak być. Wiesz, co poprawi ci pamięć?
Słabnąca pamięć to prawdziwe utrapienie, które przychodzi z wiekiem. Na szczęście można opóźniać ten proces, by zachować świeży umysł do późnej starości.
Gingko da wigor
Wprawdzie nazywa się japoński, ale pochodzi z Chin. W tamtejszej medycynie miłorząb, czyli ginkgo biloba, stosowany jest od wieków jako środek poprawiający pamięć, myślenie, koncentrację. Według Chińczyków przywraca ludzkiemu mózgowi młodość i wigor, chroniąc go przed starzeniem się.
Stosuje się go na chorobę Alzheimera, miażdżycę naczyń mózgowych - chroni więc przed udarem - zaburzenia koncentracji. Badania zwracają jednak uwagę, że ginkgo biloba działa na poprawę pamięci głównie chwilowo. Najwięcej korzyści daje doraźnie - pomaga np. podczas nauki, intensywnej pracy umysłowej. Gdy jesteśmy zmęczeni albo niewyspani, herbatka z miłorzębu podziała na mózg jak... doping.
Herbatę zrobisz, zalewając wrzątkiem łyżkę sproszkowanych liści gingko biloba (dostaniesz je w zielarni). Parz 20 minut pod przykryciem. Można ją pić dwa razy dziennie. Smaczna jest z dodatkiem cytryny, miodu lub soku malinowego.
Żeń-szeń na dobry sen
To kolejny ważny medykament wspomagający pamięć, wykorzystywany na Dalekim Wschodzie. Żeń-szeń jeszcze silniej pobudza mózg. Chińczycy uważają, że stosowany przez całe życie zapewnia mądrość. Błyskawicznie pobudza krążenie mózgowe, odświeżając pamięć i zdolność koncentracji.
Uspokaja - obniża poziom hormonu stresu, kortyzolu, a przy tym nie usypia, pozwala zachować trzeźwość umysłu. Wycisza przed snem, uwalnia od lęków, paniki i złych nastrojów. Z korzenia żeń-szenia robimy herbatki, sproszkowany dodajemy w małych ilościach do zup, sosów albo przeżuwamy suszone plasterki.
Należy jednak z nim uważać. Żeń-szeń jest środkiem o mocnym działaniu i istnieją przeciwwskazania do stosowania (głównie nadciśnienie, choroby serca, ciąża).
Co nieco tranu?
Daje odporność nie tylko fizyczną, ale również i umysłową. Zbawienny wpływ na funkcjonowanie mózgu zawdzięcza bogactwu kwasów omega-3. Poprawia krążenie w mózgu i przepływ bodźców nerwowych.
Zalecany już dzieciom, by uchronić je przed problemami z pamięcią i koncentracją - pomaga w nauce i trudnych zadaniach umysłowych. U osób starszych zmniejsza ryzyko alzheimera i demencji. Wystarczy łyżka tranu dziennie (lub 4 kapsułki), by poprawić pracę mózgu.
Znów jemy jaja
W diecie poprawiającej pamięć i koncentrację powinny znaleźć się jajka, bo korzystnie działają na mózg. Ich żółtko zawiera bowiem lecytynę, niezbędną do budowy neuronów.
Dzięki lecytynie zwykłe jajko zapewnia lepszą wymianę informacji w mózgu i bardziej pojemną pamięć. Można jeść jedno dziennie. Dietetycy już nie uważają, że jajka podnoszą cholesterol!
Olej lniany cud niesłychany
Jest świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), koniecznych do prawidłowego rozwoju mózgu. Jeśli wprowadzimy na stałe olej lniany do diety dziecka, możemy wzmacniać jego inteligencję! Olej lniany pomaga odbudować osłabioną pamięć i niwelować chwiejne stany emocjonalne.
Najzdrowszy jest tłoczony na zimno, przechowywany w ciemnej butelce i koniecznie w lodówce. Absolutnie nie wolno go podgrzewać!
Czekolada dla kobiety
Daje przyjemność, a przy tym pobudza do aktywności umysłowej. Gorzka czekolada ma działanie pobudzające, a jednocześnie koi nerwy (łagodzi nawet ataki paniki). Szybko pomoże, gdy potrzebujemy poprawienia sprawności intelektualnej. Jej zaletą jest zdolność odwracania skutków utraty pamięci wywołanych starzeniem. Poprawia ukrwienie mózgu, płynność wypowiadania się osób starszych i ich pamięć - szczególnie w początkowych stadiach demencji.
Dodatkowo poprawia sen u pań. A to też dobrze wpływa na mózg!
Julia Tanianis