Celiakia: Jak ją rozpoznać?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która swoje podłoże ma w genach. Jedynym sposobem na odzyskanie zdrowia jest całkowita rezygnacja z glutenu.

Gdy często boli cię brzuch, nie leceważ objawów
Gdy często boli cię brzuch, nie leceważ objawów 123RF/PICSEL

Gluten bowiem w tym wypadku działa toksycznie na cały organizm, niszcząc kosmyki jelitowe. Dzięki nim możliwe jest wchłanianie substancji odżywczych. Celiakia sprawia, że kosmyki jelita cienkiego ulegają uszkodzeniu, co powoduje, że niemożliwe staje się wchłanianie witamin i minerałów.

Zdaniem włoskiego gastroenterologa i specjalisty w dziedzinie zaburzeń żywienia - Alessio Fasano, cztery z pięciu podanych czynników wystarczą, by móc zdiagnozować celiakię:

- podwyższony poziom przeciwciał glutenowych,

- dodatni wyniki biopsji jelita cienkiego,

- zmniejszenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego po odstawieniu glutenu,

- obecność HLA - DQ i DQ8 - markerów genetycznych pokazujących nadwrażliwość na gluten,

- obawy takie jak - alergie, kłopoty z trawieniem, choroby układu autoimmunologicznego i te o podłożu zapalnym.

Gdy czujesz się źle po spożyciu większości potraw zawierających gluten, warto zrobić badania w kierunku nietolerancji tego składnika. Nie każda osoba z wynikiem pozytywnym ma celiakię. Warto jednak sprawdzić, co nam szkodzi.

Zobacz również:

Zobacz także: 

"Pan od WF-u": Co dają ćwiczenia z gumą oporową?IPLA
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas