Cenna oliwka
Oliwka europejska należąca do rodziny oliwkowatych (Oleaceae), wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, a być może także z Kaukazu. Jest jedną z najwcześniej udomowionych przez człowieka roślin, mających ogromne znaczenie użytkowe.
Oliwki to wiecznie zielone drzewa osiągające do 12 metrów wysokości. Owoce o najczęściej fioletowo-czarnej barwie, także zwane oliwkami, dostarczają najwyższej jakości tłuszczu - oliwy. Oprócz tego można je spożywać po nasoleniu lub ukiszeniu, jak również w stanie świeżym.
Oliwki zawierają w miąższu do 67 procent tłuszczu, który się wytłacza. Uzyskana w ten sposób oliwa jest najwyższej jakości i służy wyłącznie do celów spożywczych i leczniczych.
Leczniczo stosuje się oliwę z oliwek wewnętrznie (po łyżeczce 2-3 razy dziennie) przy niektórych schorzeniach żołądka: nieżycie, nadkwaśności i chorobie wrzodowej. Pomocniczo można ją także stosować w ten sam sposób w kamicy żółciowej i stwardnieniu tętnic. Przyjęta w większych ilościach, działa przeczyszczająco i jest zalecana w zaparciach.
Zewnętrznie stosuje się oliwę do wcierania w nadmiernie wysuszoną skórę, przy ukąszeniach owadów i w grzybicy (w tym ostatnim przypadku wyłącznie pomocniczo). Pewne działanie lecznicze przejawiają także napary ze świeżych liści - obniżają one ciśnienie krwi, regulują oddychanie i działają moczopędnie.
Oliwkę z powodzeniem można uprawiać w mieszkaniu. Jest rośliną wyjątkowo dekoracyjną, długo wieczną i mało wymagającą. Najbardziej odpowiednia dla niej jest wystawa południowa, nie boi się słońca. W uprawie mieszkaniowej nie należy się jednak spodziewać, że nasza oliwka zakwitnie i zaowocuje. Chociaż nie jest to absolutnie wykluczone, to jednak bardzo mało prawdopodobne.
Więcej porad: