Cenny eliksir odżywczy: Pierzga pszczela

Sierpień to czas jej zbiorów. Wtedy pierzga pszczela ma największą zawartość składników odżywczych.

Pierzga pszczela ma postać brązowych granulek, które wyjmuje się z plastrów.
Pierzga pszczela ma postać brązowych granulek, które wyjmuje się z plastrów.123RF/PICSEL

Droższa niż miód

Pierzga to mieszanka miodu, pyłku kwiatowego i śliny pszczół. Ma postać brązowych granulek, które wyjmuje się z plastrów. To "luksusowa" substancja, którą żywi się sama królowa i pszczoły karmicielki. Zawiera witaminy A, B1, B12, C, PP, E, D, H i K oraz m.in. żelazo, magnez i fosfor. Za 100-gramowy słoiczek tego produktu zapłacimy ok. 40-60 zł.

Co daje jej spożywanie?

Regeneruje organizm, np. po zawale czy udarze, poprawia pracę układu nerwowego, wzmacnia układ krążenia i serce. Jest pomocna także w leczeniu i zapobieganiu anemii oraz odtruwaniu wątroby. 

Jak ją stosować?

Łyżeczkę granulek (mają lekko kwaskowaty smak) zalej wieczorem szklanką letniej wody. Rano przecedź i wypij na czczo. Kurację stosuj codziennie przez miesiąc. Pierzgę możesz też dodawać do miodu. 

Dorośli mogą zażywać tylko cztery łyżeczki pierzgi dziennie.

Zobacz także:

Botox na włosyStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas