Cenny eliksir odżywczy: Pierzga pszczela
Sierpień to czas jej zbiorów. Wtedy pierzga pszczela ma największą zawartość składników odżywczych.

Droższa niż miód
Pierzga to mieszanka miodu, pyłku kwiatowego i śliny pszczół. Ma postać brązowych granulek, które wyjmuje się z plastrów. To "luksusowa" substancja, którą żywi się sama królowa i pszczoły karmicielki. Zawiera witaminy A, B1, B12, C, PP, E, D, H i K oraz m.in. żelazo, magnez i fosfor. Za 100-gramowy słoiczek tego produktu zapłacimy ok. 40-60 zł.
Co daje jej spożywanie?
Regeneruje organizm, np. po zawale czy udarze, poprawia pracę układu nerwowego, wzmacnia układ krążenia i serce. Jest pomocna także w leczeniu i zapobieganiu anemii oraz odtruwaniu wątroby.
Jak ją stosować?
Łyżeczkę granulek (mają lekko kwaskowaty smak) zalej wieczorem szklanką letniej wody. Rano przecedź i wypij na czczo. Kurację stosuj codziennie przez miesiąc. Pierzgę możesz też dodawać do miodu.
Dorośli mogą zażywać tylko cztery łyżeczki pierzgi dziennie.
Zobacz także: