Chlorofil na wzmocnienie i wiosenną odnowę
Chlorofil, obecny w roślinach, pobudza przemianę materii, wzmacnia odporność, oczyszcza, przyspiesza odnowę komórek. Dieta bogata w niego powinna zawierać co najmniej 4 porcje surowych zielonych warzyw dziennie, np. szpinak, sałata, natka pietruszki, seler naciowy, jarmuż.
A także chude mięso i ryby, gruboziarniste pieczywo i kasze. Zielona dieta powinna trwać 8-12 tygodni - wtedy organizm w pełni skorzysta z dobrodziejstw chlorofilu nazywanego także zieloną krwią.
Śniadanie
Biały ser, sałatka z awokado, ogórka i pietruszka z sokiem z limonki, 2 kromki razowego chleba, zielona herbata albo sałata rzymska z kuskusem, zieloną papryką i brokułami, woda z cytryną.
Drugie śniadanie
Sałatka z kiwi i jabłka, jogurt, herbata owocowa albo kanapka z łososiem, szpinakiem, kaparami, serkiem kremowym, herbata.
Obiad
Zupa krem z groszku, spaghetti z pesto z natki pietruszki, bazylii, orzechów, kompot z jabłek lub zupa warzywna z brokułami i porami, pęczak, roladki z indyka z ogórkiem, szpinak
z czosnkiem.
Podwieczorek
Quiche z jajkami i jarmużem, herbata zielona albo brownie z cukinią, kompot lub koktajl z jarmużu, szpinaku, banana, pomarańczy.
Kolacja
Brokuły z płatkami czosnku i migdałów, dorsz pieczony w papilocie, 2 kromki chleba, herbata albo zapiekanka z ziemniaków z botwinką, porami, brokułami i selerem.