Choroba Crohna: Zapalenie, które niszczy jelita

Atakująca jelita choroba Crohna uszkadza przewód pokarmowy i grozi poważnymi powikłaniami zdrowotnymi. Może się objawiać nie tylko bólem brzucha. Wczesna diagnoza przywróci ci normalne życie.

123RF/PICSEL

Choroba Crohna: Zapalenie, które niszczy jelita

Chorym mogą utrudniać jedzenie owrzodzenia w jamie ustnej. Niekiedy owrzodzenia pojawiają się także w okolicy krocza. W ciężkich postaciach występują zapalenia skóry i stawów, wątroby i przewodów żółciowych, a u dzieci - opóźnienie wzrostu.

Zazwyczaj objawy narastają powoli, a pomiędzy zaostrzeniami choroby zdarzają się nawet długie okresy, kiedy jest ona w ogóle nieodczuwalna.
Pamiętaj o właściwym nawodnieniu – przy biegunkach to minimum 10 szklanek płynu dziennie. W okresach zaostrzeń, w porozumieniu z lekarzem, przejdź na dietę płynną, odciążającą jelita.

Sięgaj po probiotyki zawierające drożdże Saccharomyces boulardii, które pomagają uszczelniać ściany jelita grubego, utrudniając migrację złym bakteriom i zmniejszając częstotliwość zaostrzeń choroby.
Regularnie ćwicz! Wystarczy pół godziny spaceru trzy razy w tygodniu, by złagodzić objawy: zahamować utratę tkanki mięśniowej, poprawić trawienie, wyregulować pracę układu odpornościowego!
Co może być jej źródłem?

Przyczyn choroby Crohna wciąż nie wyjaśniono. Być może wywołuje ją wirus lub bakteria, na które organizm odpowiada za ostro i atakuje nie tylko agresora, ale również komórki własnych jelit.

Wiemy, co przyspiesza rozwój choroby Crohna i nasila nieprzyjemne objawy: to niewłaściwa dieta i przewlekły stres! Najbardziej narażone są osoby młode, które nie przekroczyły 30. roku życia, szczególnie jeśli chorował lub choruje na Crohna ktoś z bliskiej rodziny: rodzic, rodzeństwo, dzieci. W takim przypadku ryzyko sięga 20 proc.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas