Choroba Crohna: Zapalenie, które niszczy jelita

article cover
123RF/PICSEL

Choroba Crohna: Zapalenie, które niszczy jelita

Chorym mogą utrudniać jedzenie owrzodzenia w jamie ustnej. Niekiedy owrzodzenia pojawiają się także w okolicy krocza. W ciężkich postaciach występują zapalenia skóry i stawów, wątroby i przewodów żółciowych, a u dzieci - opóźnienie wzrostu. Zazwyczaj objawy narastają powoli, a pomiędzy zaostrzeniami choroby zdarzają się nawet długie okresy, kiedy jest ona w ogóle nieodczuwalna.
Chorym mogą utrudniać jedzenie owrzodzenia w jamie ustnej. Niekiedy owrzodzenia pojawiają się także w okolicy krocza. W ciężkich postaciach występują zapalenia skóry i stawów, wątroby i przewodów żółciowych, a u dzieci - opóźnienie wzrostu. Zazwyczaj objawy narastają powoli, a pomiędzy zaostrzeniami choroby zdarzają się nawet długie okresy, kiedy jest ona w ogóle nieodczuwalna. 123RF/PICSEL
Pamiętaj o właściwym nawodnieniu – przy biegunkach to minimum 10 szklanek płynu dziennie. W okresach zaostrzeń, w porozumieniu z lekarzem, przejdź na dietę płynną, odciążającą jelita. Sięgaj po probiotyki zawierające drożdże Saccharomyces boulardii, które pomagają uszczelniać ściany jelita grubego, utrudniając migrację złym bakteriom i zmniejszając częstotliwość zaostrzeń choroby.
Pamiętaj o właściwym nawodnieniu – przy biegunkach to minimum 10 szklanek płynu dziennie. W okresach zaostrzeń, w porozumieniu z lekarzem, przejdź na dietę płynną, odciążającą jelita. Sięgaj po probiotyki zawierające drożdże Saccharomyces boulardii, które pomagają uszczelniać ściany jelita grubego, utrudniając migrację złym bakteriom i zmniejszając częstotliwość zaostrzeń choroby. 123RF/PICSEL
Regularnie ćwicz! Wystarczy pół godziny spaceru trzy razy w tygodniu, by złagodzić objawy: zahamować utratę tkanki mięśniowej, poprawić trawienie, wyregulować pracę układu odpornościowego!
Regularnie ćwicz! Wystarczy pół godziny spaceru trzy razy w tygodniu, by złagodzić objawy: zahamować utratę tkanki mięśniowej, poprawić trawienie, wyregulować pracę układu odpornościowego! 123RF/PICSEL
Co może być jej źródłem? Przyczyn choroby Crohna wciąż nie wyjaśniono. Być może wywołuje ją wirus lub bakteria, na które organizm odpowiada za ostro i atakuje nie tylko agresora, ale również komórki własnych jelit. Wiemy, co przyspiesza rozwój choroby Crohna i nasila nieprzyjemne objawy: to niewłaściwa dieta i przewlekły stres! Najbardziej narażone są osoby młode, które nie przekroczyły 30. roku życia, szczególnie jeśli chorował lub choruje na Crohna ktoś z bliskiej rodziny: rodzic, rodzeństwo, dzieci. W takim przypadku ryzyko sięga 20 proc.
Co może być jej źródłem? Przyczyn choroby Crohna wciąż nie wyjaśniono. Być może wywołuje ją wirus lub bakteria, na które organizm odpowiada za ostro i atakuje nie tylko agresora, ale również komórki własnych jelit. Wiemy, co przyspiesza rozwój choroby Crohna i nasila nieprzyjemne objawy: to niewłaściwa dieta i przewlekły stres! Najbardziej narażone są osoby młode, które nie przekroczyły 30. roku życia, szczególnie jeśli chorował lub choruje na Crohna ktoś z bliskiej rodziny: rodzic, rodzeństwo, dzieci. W takim przypadku ryzyko sięga 20 proc. 123RF/PICSEL
Ogranicz tłuszcze w diecie: masło, margarynę, oleje, majonez. Unikaj pikantnych, ciężkostrawnych potraw, wywołujących i nasilających ból oraz biegunkę. Niewskazane są: alkohol (zwłaszcza w postaci piwa, wina, drinków), napoje gazowane, kawa, herbata, czekolada, kukurydza, nabiał (tylko jeśli masz problem z trawieniem laktozy), rośliny strączkowe i kapustne, bo wywołują gazy, potrawy bogate w błonnik, orzechy, pestki, nasiona, surowe owoce i warzywa oraz czerwone, tłuste mięso. Źródło: Twoje Imperium
Ogranicz tłuszcze w diecie: masło, margarynę, oleje, majonez. Unikaj pikantnych, ciężkostrawnych potraw, wywołujących i nasilających ból oraz biegunkę. Niewskazane są: alkohol (zwłaszcza w postaci piwa, wina, drinków), napoje gazowane, kawa, herbata, czekolada, kukurydza, nabiał (tylko jeśli masz problem z trawieniem laktozy), rośliny strączkowe i kapustne, bo wywołują gazy, potrawy bogate w błonnik, orzechy, pestki, nasiona, surowe owoce i warzywa oraz czerwone, tłuste mięso. Źródło: Twoje Imperium 123RF/PICSEL
Co musisz odstawić? Nie pal! Choć dym nie wywołuje tej choroby, zaostrza ją i podnosi ryzyko ciężkich powikłań. Unikaj leków przeciwbólowych z grupy niesterydowych przeciwzapalnych, gdyż przy Crohnie mogą one nasilać zapalenie jelit.
Co musisz odstawić? Nie pal! Choć dym nie wywołuje tej choroby, zaostrza ją i podnosi ryzyko ciężkich powikłań. Unikaj leków przeciwbólowych z grupy niesterydowych przeciwzapalnych, gdyż przy Crohnie mogą one nasilać zapalenie jelit. 123RF/PICSEL
Co dla ciebie jest wskazane? Posiłki powinny być niewielkie, by nie przeciążać jelita, ale częste – 5-6 razy dziennie. Pij soki i jedz banany, musy owocowe i warzywa gotowane: marchew, ziemniaki, bataty. Białko, najlepiej lekkostrawne (jaja, drób), powinno stanowić około 30 proc. twojej diety! Zamiast zwykłego masła i innych tłuszczów zwierzęcych lepsze będzie masło orzechowe! Jedz pizzę i pij mleczne koktajle. To dobre źródło kalorii, których w tej chorobie brakuje!
Co dla ciebie jest wskazane? Posiłki powinny być niewielkie, by nie przeciążać jelita, ale częste – 5-6 razy dziennie. Pij soki i jedz banany, musy owocowe i warzywa gotowane: marchew, ziemniaki, bataty. Białko, najlepiej lekkostrawne (jaja, drób), powinno stanowić około 30 proc. twojej diety! Zamiast zwykłego masła i innych tłuszczów zwierzęcych lepsze będzie masło orzechowe! Jedz pizzę i pij mleczne koktajle. To dobre źródło kalorii, których w tej chorobie brakuje! 123RF/PICSEL
Jak rozpoznać tę chorobę? Najczęstszym objawem jest kurczowy ból brzucha, o różnej lokalizacji i różnym nasileniu. Pojawiają się ostre biegunki i podwyższona temperatura. Zdarza się często, że do stolca przedostaje się krew. Z powodu anemii chorzy często skarżą się na ciągłe zmęczenie. Choć normalnie jedzą, są niedożywieni, tracą na wadze i mogą mieć niedobory witamin i mikroelementów: głównie żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12.
Jak rozpoznać tę chorobę? Najczęstszym objawem jest kurczowy ból brzucha, o różnej lokalizacji i różnym nasileniu. Pojawiają się ostre biegunki i podwyższona temperatura. Zdarza się często, że do stolca przedostaje się krew. Z powodu anemii chorzy często skarżą się na ciągłe zmęczenie. Choć normalnie jedzą, są niedożywieni, tracą na wadze i mogą mieć niedobory witamin i mikroelementów: głównie żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?