Choroba Parkinsona
Prowadzi do degradacji komórek nerwowych, produkujących ważny neuroprzekaźnik – dopaminę.

Objawia się zwykle spowolnieniem ruchowym, drżeniem kończyn, sztywnością mięśni, ale też problemami z pamięcią, koncentracją, pisaniem i czytaniem oraz depresją. By powstrzymać postęp choroby, zaleca się terapię lekami pobudzającymi produkcję dopaminy.
Efekty farmakoterapii mogą wzmocnić naturalne metody, które spowalniają degradację neuronów i łagodzą objawy.
Naturalne remedia

Jabłka - jedz je codziennie. Badania dowodzą, że osoby, w których diecie obecne są te owoce, rzadziej zapadają na parkinsona. Prawdopodobnie odpowiadają za to antyoksydanty chroniące komórki przed starzeniem.
Sięgaj po soję, siemię lniane, sezam - zawierają fitoestrogeny, które przyczyniają się do pobudzenia receptorów dopaminowych, powstrzymując rozwój tej neurodegeneracyjnej choroby.
Pij codziennie herbatkę z bakopy drobnolistnej zwanej też brahmi. Spowalnia starzenie się komórek mózgowych, poprawia pamięć, reguluje sen. Łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku i zaparzaj przez 20 minut.
Stosuj kurkumę. Jest bogata w cenne substancje, które wpływają na odnowę neuronów oraz oczyszczanie układu nerwowego z toksyn, a tym samym wspomagają pamięć.
Kofeina, w którą obfituje czarna, naturalna kawa również chroni komórki mózgowe przed chorobą Parkinsona - tak wynika z ustaleń naukowców. Spożywaj dwie filiżanki na dobę.
Miłorząb japoński usprawnia pamięć i koncentrację, powstrzymuje niszczenie neuronów dopaminergicznych. Przynajmniej dwa razy dziennie pij napar z tej rośliny. Łyżeczkę suszu zalej po prostu szklaną wrzątku i odstaw na 15 minut do zaparzenia.
Wzmacniająca mózg dieta

Jedz czerwoną paprykę, jarmuż, szpinak, natkę pietruszki, brukselkę, marchewkę, cytrusy, morele i czarną porzeczkę. Są zasobne w przeciwutleniacze, które hamują degradację neuronów.
Wzbogać dietę w morskie ryby, oleje z pierwszego tłoczenia, awokado. To źródła kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają na regenerację i wzrost komórek mózgu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowania na parkinsona.
Spożywaj fermentowany nabiał - kefir, mleko zsiadłe, jogurt naturalny - zawarte w nich probiotyki regulują chemię mózgu.
Pomocne zdrowe nawyki
Dbaj o zdrowy sen. Jest on niezbędny do regeneracji i zachowania właściwego poziomu neuroprzekaźników. W razie sztywności mięśniowej i napięć, korzystaj z masażu - rozluźnia i zapobiega przykurczom.
Regularnie się gimnastykuj, co najmniej 40 minut dziennie, aby wzmocnić i odżywić mięśnie.
Napój z kurkumą

Skuteczny przy parkinsonie jest napój z 1/2 szklanki serwatki wymieszanej z 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy. Pij go na czczo oraz dwie godziny po kolacji. Serwatka zawiera witaminy wzmacniające układ nerwowy, a kurkuma - antyoksydanty zapobiegające degradacji neuronów.