Choroba Parkinsona

Prowadzi do degradacji komórek nerwowych, produkujących ważny neuroprzekaźnik – dopaminę.

Rozwój choroby można spowolnić
Rozwój choroby można spowolnić123RF/PICSEL

Objawia się zwykle spowolnieniem ruchowym, drżeniem kończyn, sztywnością mięśni, ale też problemami z pamięcią, koncentracją, pisaniem i czytaniem oraz depresją. By powstrzymać postęp choroby, zaleca się terapię lekami pobudzającymi produkcję dopaminy.

Efekty farmakoterapii mogą wzmocnić naturalne metody, które spowalniają degradację neuronów i łagodzą objawy.

Naturalne remedia

Codziennie warto wypijać dwie filiżanki kawy
Codziennie warto wypijać dwie filiżanki kawy123RF/PICSEL

Jabłka - jedz je codziennie. Badania dowodzą, że osoby, w których diecie obecne są te owoce, rzadziej zapadają na parkinsona. Prawdopodobnie odpowiadają za to antyoksydanty chroniące komórki przed starzeniem.

Sięgaj po soję, siemię lniane, sezam - zawierają fitoestrogeny, które przyczyniają się do pobudzenia receptorów dopaminowych, powstrzymując rozwój tej neurodegeneracyjnej choroby. 

Pij codziennie herbatkę z bakopy drobnolistnej zwanej też brahmi. Spowalnia starzenie się komórek mózgowych, poprawia pamięć, reguluje sen. Łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku i zaparzaj przez 20 minut.

Stosuj kurkumę. Jest bogata w cenne substancje, które wpływają na odnowę neuronów oraz oczyszczanie układu nerwowego z toksyn, a tym samym wspomagają pamięć. 

Kofeina, w którą obfituje czarna, naturalna kawa również chroni komórki mózgowe przed chorobą Parkinsona - tak wynika z ustaleń naukowców. Spożywaj dwie  filiżanki na dobę.

Miłorząb japoński usprawnia pamięć i koncentrację, powstrzymuje niszczenie neuronów dopaminergicznych. Przynajmniej dwa razy dziennie pij napar z tej rośliny. Łyżeczkę suszu zalej po prostu szklaną wrzątku i odstaw na 15 minut do zaparzenia.

Wzmacniająca mózg dieta

Pracę mózgu można wspomóc dietą
Pracę mózgu można wspomóc dietą123RF/PICSEL

Jedz czerwoną paprykę, jarmuż, szpinak, natkę pietruszki, brukselkę, marchewkę, cytrusy, morele i czarną porzeczkę. Są zasobne w przeciwutleniacze, które hamują degradację neuronów.

Wzbogać dietę w morskie ryby, oleje z pierwszego tłoczenia, awokado. To źródła kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają na regenerację i wzrost komórek mózgu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowania na parkinsona.

Spożywaj fermentowany nabiał - kefir, mleko zsiadłe, jogurt naturalny - zawarte w nich probiotyki regulują chemię mózgu.

Pomocne zdrowe nawyki

Dbaj o zdrowy sen. Jest on  niezbędny do regeneracji i zachowania właściwego poziomu neuroprzekaźników. W razie sztywności mięśniowej i napięć, korzystaj z masażu - rozluźnia i zapobiega przykurczom.

Regularnie się gimnastykuj,  co najmniej 40 minut dziennie, aby wzmocnić i odżywić mięśnie.

Napój z kurkumą

Kurkuma zawiera antyoksydanty
Kurkuma zawiera antyoksydanty123RF/PICSEL

Skuteczny przy parkinsonie jest napój z 1/2 szklanki serwatki wymieszanej z 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy. Pij go na czczo oraz  dwie godziny po kolacji. Serwatka zawiera witaminy wzmacniające układ nerwowy, a kurkuma - antyoksydanty zapobiegające degradacji neuronów.

Awokado - zdrowe, ale bardzo drogie. Dlaczego?Interia.tv
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas