Chudnij z pigwą

Owoce pigwy stały się popularne, często robimy z nich konfiturę, sok, nalewkę, syrop, ale też suszymy owoce i nasiona.

Dodając do herbaty konfiturę lub syrop z pigwy, wcześniej usuń z niej fusy
Dodając do herbaty konfiturę lub syrop z pigwy, wcześniej usuń z niej fusy123RF/PICSEL

Jeśli nie masz pigwy  z własnej uprawy, kup pigwę  w syropie, konfiturze (ok. 7 zł) lub suszoną (ok. 9 zł).

Napar z suszonych owoców pigwy (1 łyżka na szklankę wody) działa dobrze na jelita, przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z  toksyn  i ogranicza wchłanianie cukrów, wspierając odchudzanie.

Pigwa pomaga także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego: łagodzi zgagę, refluks, nieżyt żołądka (łyżkę syropu połącz z 1/2 szklanki wody, wypij).

Namoczone nasiona (1/2 łyżeczki nasion zalej 1/2 szklanki wrzątku, odstaw, pij po wystygnięciu) pomogą na kaszel, usprawnią pracę wątroby.

Pigwa zawiera mnóstwo wit. C i sporo witamin z grupy B - warto ją pić na wzmocnienie organizmu po chorobie,  w stanach osłabienia, stresu.

Dodając do herbaty konfiturę lub syrop z pigwy, wcześniej usuń z niej fusy.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas