Ciecierzyca - smak Orientu

Ulubienica wegetarian pochodzi z Bliskiego Wschodu. Niepozorne ziarenka kryją w sobie oryginalny, subtelnie gorzkawy smak i dużą porcję zdrowia!

Jest zdrowa i pożywna. Warto włączyć ją do swojej diety
Jest zdrowa i pożywna. Warto włączyć ją do swojej diety123RF/PICSEL

Jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i błonnika. Bogata w fosfor i potas pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia też odporność.

Łagodny smak ciecierzycy sprawia, że jest ona "bezkonfliktowa", dlatego przy odrobinie wyobraźni wyczarujesz z niej przeróżne dania i sałatki.

Wiele warzyw

Może zrobisz np. tęczę na talerzu? Wymieszaj cieciorkę z czerwoną cebulą, szczypiorkiem, przysmażoną kukurydzą, pomidorkami i bazylią. Polej danie sosem z oliwy, octu balsamicznego, rozgniecionego czosnku, soku z limonki i miodu. Dopraw. Można też podać cieciorkę z tuńczykiem z oleju, pokrojoną czerwoną cebulą i natką.

Zdrowe danie

W zupach ciecierzyca jest niezastąpiona i można tworzyć przeróżne kompozycje smakowe z jej udziałem. Najprościej dodać ją do bulionu i wzbogacić podsmażoną cebulką i pieczoną pietruszką. Wszystko razem należy zagotować, zmiksować na krem i doprawić solą, pieprzem, odrobiną chili, gałką i czosnkiem. Na rozgrzewkę dodaj starty imbir. Taką zupę krem podawaj z łyżką gęstej śmietany i chrupiącymi grzankami, posypaną parmezanem.

Zamiast mięsa

Świetnie smakują też kotleciki z ciecierzycy. Ugotowane ziarna zmiksuj z jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Wstaw masę na godzinę do lodówki, po czym uformuj kotlety i smaż je, aż będą rumiane.

Hummus - smak Orientu

To prosta w przyrządzeniu i smaczna pasta, która podbiła świat.

Zmiksuj w blenderze na gęstą, gładką masę cieciorkę z puszki, 2 łyżki oleju sezamowego, łyżkę soku z cytryny, 4 ząbki wyciśniętego czosnku i 4 łyżki oliwy z oliwek, a także sól i pieprz.

Podawaj pastę polaną kilkoma kroplami oliwy i posypaną natką. Jeżeli jesteś fanką mocnych przypraw, możesz przyprószyć hummus czerwoną papryką.

Najlepiej smakuje z chlebkami pitta i jako dip do warzyw: ogórka, rzodkiewki i młodej cebulki.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas