Co dodać do ciasta zamiast cukru?
Jeżeli chcesz ograniczyć spożycie cukru, wybierz zamienniki. Poznaj te, które będą najlepsze do ciasta!

Miodu dodawaj mniej niż cukru
Dlatego że jest dużo słodszy (zamiast szklanki cukru weź 3/4 szklanki miodu). Ogranicz też o dwie łyżki ilość płynnych składników, które dokładasz do ciasta z miodem, bo wyjdzie za rzadkie.
Stewia nie zawiera kalorii i jest dużo słodsza od cukru
Jeśli w przepisie jest szklanka cukru, dodaj 1/4 szklanki stewii.
Używaj jej do wypieków mniej słodkich - gdybyś dodała jej dużo, mogłaby się skarmelizować podczas pieczenia.
Ksylitol - tak, ale nie do wszystkich ciast
Możesz wziąć go tyle samo co cukru, bo jest tylko nieznacznie mniej słodki (a jednocześnie znacznie mniej kaloryczny - prawie 40 procent!)
Nie należy go jednak stosować do ciast drożdżowych, bo wówczas zaczyn nie wyrośnie. Nie powinno się też dodawać go do biszkoptów.
Uwaga!
Jeśli masz wrażliwy żołądek, ciasto z dodatkiem ksylitolu może spowodować lekki efekt przeczyszczający.
Zobacz także: