Co jeść, by czuć się szczęśliwym?

Powinnaś włączyć do swojego jadłospisu pokarmy, których jedzenie pobudza w mózgu produkcję neuroprzekaźników (dopaminy i endorfin) gwarantujących poprawę nastroju.

To co jesz, ma znaczenie!
To co jesz, ma znaczenie!123RF/PICSEL

Są wśród nich tłuste ryby, tłoczone na zimno oleje i migdały. Spożywaj też jajka, wątróbkę, fasolę, ziarna słonecznika, drożdże piekarskie, nabiał, awokado i oliwki. Potrzebujesz też białka, którego dostarczy Ci mięso z indyka, kurczęta i wołowina. By zapewnić sobie odpowiednie witaminy i minerały, jedz brokuły, banany, sałatę, szpinak,włoską kapustę, morele, paprykę i marchew.

Śniadanie

Owsianka na wodzie z bananem, płatkami migdałowymi i cynamonem, czarna kawa, woda. Albo dwie kromki chleba pełnoziarnistego, dwa jajka na miękko, pomidor oraz herbata z miodem.

Drugie śniadanie

Kwaśne jabłko albo kisiel z tartym jabłkiem, słodzony ksylitolem.

Obiad

Krem z dyni z chili i gałką muszkatołową, ziemniaki z wody, wołowina w sosie chrzanowym, marchewka duszona, kompot albo barszcz ukraiński zabielany, kasza jaglana z potrawką z kurczaka i brokułami, kompot.

Albo: barszcz ukraiński, kasza jaglana z potrawką  z kurczaka i brokułami, kompot

Podwieczorek

Naleśnik z prażonym jabłkiem lub musem z malin, kakao na wodzie.

Kolacja

Łosoś pieczony z chrzanem, mizeria, ryż brązowy, herbata owocowa. Albo: stek wołowy z sałatą, pomidorem, cebulą z sosem winegret, bataty, herbata zielona.

Risk: Warto było podjąć to ryzyko!INTERIA
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas