Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?
Bogatym źródłem błonnika są warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Powinny one jak najczęściej gościć na naszych stołach.
Mają dobroczynny wpływ na nasz organizm - usprawniają pracę jelit, zapobiegają zaparciom. Obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają chorobom serca i oczyszczają z toksyn.
Błonnik rozpuszczalny wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, a nierozpuszczalny działa jak miotła i eliminuje resztki zalegające w jelitach.
Śniadanie
Sałatka z pomidorów, czerwonej papryki, bakłażana i dyni, gruboziarniste pieczywo z masłem, czarna kawa albo twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, tost z grahamki, 2 plastry wędliny z indyka, woda z limonką.
Drugie śniadanie
Owsianka na mleku z musem jabłkowym, kakao albo kanapka z wędzoną makrelą i natką pietruszki, woda z cytryną.
Obiad
Gazpacho, klopsy cielęce, ziemniaki z wody i marchewka, kompot albo zupa z białych warzyw, potrawka z kurczaka z koperkiem, kasza, mizeria, lemoniada.
Podwieczorek
Tarta z owocami, herbata lub koktajl z zielonych warzyw, woda. Kolacja Miska surowych warzyw, woda z cytryną albo papryka faszerowana ryżem i mięsem, herbata.
Zobacz również: