Reklama

Reklama

Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?

Bogatym źródłem błonnika są warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Powinny one jak najczęściej gościć na naszych stołach.

Mają dobroczynny wpływ na nasz organizm - usprawniają pracę jelit, zapobiegają zaparciom. Obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają chorobom serca i oczyszczają z toksyn.

Błonnik rozpuszczalny wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, a nierozpuszczalny działa jak miotła i eliminuje resztki zalegające w jelitach.

Śniadanie

Sałatka z pomidorów, czerwonej papryki, bakłażana i dyni, gruboziarniste pieczywo z masłem, czarna kawa albo twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, tost z grahamki, 2 plastry wędliny z indyka, woda z limonką.

Reklama

Drugie śniadanie

Owsianka na mleku z musem jabłkowym, kakao albo kanapka z wędzoną makrelą i natką pietruszki, woda z cytryną.

Obiad

Gazpacho, klopsy cielęce, ziemniaki z wody i marchewka, kompot albo zupa z białych warzyw, potrawka z kurczaka z koperkiem, kasza,  mizeria, lemoniada.

Podwieczorek

Tarta z owocami, herbata lub koktajl z zielonych warzyw, woda. Kolacja Miska surowych warzyw, woda z cytryną albo papryka faszerowana ryżem i mięsem, herbata.

Zobacz również:

Na żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy