Co jeść, by nie dać się grypie?

Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

Zbilansowana dieta ta podstawa odporności
Zbilansowana dieta ta podstawa odporności123RF/PICSEL

Co trzy dni jedz ponadto tłustą rybę, bo kwasy omega-3 są budulcem dla substancji przeciwzapalnych. Do dań dodawaj cynamon, imbir i gałkę muszkatołową (rozgrzewają i zwalczają wirusy). Pij napary z imbiru i dzikiej róży.

Śniadanie

Dwa tosty z ciemnego pieczywa, pomidor i czerwona papryka, jajko na miękko, woda z miodem. Albo: omlet z dwóch jaj z natką pietruszki, pół grahamki, sok pomarańczowy, herbata lipowa.

Drugie śniadanie 

Sałatka z cytrusów, herbata zielona lub pięć biszkoptów, pomarańcza, herbata owocowa. Obiad Zupa-krem czosnkowa, ziemniaki z wody, buraczki, indyk w sosie pietruszkowym. Albo: barszcz czerwony, wątróbka w pomarańczach z chili, kasza pęczak i sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka.

Podwieczorek 

Kawałek ciasta marchewkowego, herbatka z owoców leśnych albo budyń z sokiem malinowym. Szklanka ciepłej wody z cytryną.

Kolacja 

Ryż z jabłkiem i cynamonem, herbata. Albo: zapiekanka z ziemniaków, piersi kurczaka, brokułów, papryki i czosnku, woda z cytryną lub sok z grejpfruta.

Zobacz także:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas