Reklama

Co jeść, by nie dać się grypie?

Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

Co trzy dni jedz ponadto tłustą rybę, bo kwasy omega-3 są budulcem dla substancji przeciwzapalnych. Do dań dodawaj cynamon, imbir i gałkę muszkatołową (rozgrzewają i zwalczają wirusy). Pij napary z imbiru i dzikiej róży.

Śniadanie

Dwa tosty z ciemnego pieczywa, pomidor i czerwona papryka, jajko na miękko, woda z miodem. Albo: omlet z dwóch jaj z natką pietruszki, pół grahamki, sok pomarańczowy, herbata lipowa.

Drugie śniadanie 

Sałatka z cytrusów, herbata zielona lub pięć biszkoptów, pomarańcza, herbata owocowa. Obiad Zupa-krem czosnkowa, ziemniaki z wody, buraczki, indyk w sosie pietruszkowym. Albo: barszcz czerwony, wątróbka w pomarańczach z chili, kasza pęczak i sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka. 

Reklama

Podwieczorek 

Kawałek ciasta marchewkowego, herbatka z owoców leśnych albo budyń z sokiem malinowym. Szklanka ciepłej wody z cytryną. 

Kolacja 

Ryż z jabłkiem i cynamonem, herbata. Albo: zapiekanka z ziemniaków, piersi kurczaka, brokułów, papryki i czosnku, woda z cytryną lub sok z grejpfruta.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama